Annons

Varning för bypolitik kring skolorna, då försvinner dom en efter en

Insändare • Publicerad 12 oktober 2012

I den uppkomna debatten om skolornas vara eller icke vara på östra sidan i vår kommun, där nu även skolorna i Köpingsvik och Rälla har kommit att ifrågasättas från vissa håll, så vill jag på det bestämdaste varna för bytänkande. Sådant gynnar bara de krafter som i tur och ordning vill lägga ner alla skolor utom de i Borgholms tätort.

Samtliga skolor behövs. De utgör en service för barnfamiljer som är nödvändig för inflyttning i respektive område samtidigt de kan vara av avgörande betydelse för att en barnfamilj ska stanna kvar. Inflyttning och minskad frånflyttning av barnfamiljer är av allra största betydelse för kommunens fortlevnad och framtid och för att hejda en befolkningsutveckling där kommunens invånare blir allt färre och andelen äldre allt större av de som blir kvar.

Annons

Att försöka vända denna befolkningsutveckling är det absolut viktigaste för vår kommun att ta itu med om inte hela kommunen ska gå i konkurs eller hamna under tvångsförvaltning.

Då är det hål i huvudet att lägga ner skolor i bygder där folk faktiskt vill bo.

Förvräng inte denna debatt till en fråga om VILKEN skola som ska läggas ned, för INGEN skola i vår kommun bör vare sig läggas ned eller begränsas till färre antal årskurser! Alla behövs!

Dom som vanskött kommunens ekonomi och ser en kortsiktig lösning i skolnedläggelser får vind i seglen om nu olika socknar börjar propagera i termer som "lägg gärna ner deras skola men inte vår"!

Vi som inser skolornas värde - och jag hoppas att vi är tillräckligt många - måste slåss för en skolpolitik där ALLA skolorna får vara kvar!

Kommunens ekonomi är körd i botten. Kostnaden för räntor som kommunen måste betala för sina lån stiger år från år. Bara räntan för lånen som tagits för Slottskolans renovering och för konstgräsplanen uppgår till 5 miljoner i årskostnad. Efter sommar nästa år måste kommunen ta upp lån för att kunna betala tjänstemännens löner. Då har det gått för långt, då måste vi drastiskt minska antalet tjänstemän! Och det redan nu!

Vi borde alla vettiga människor enas kring att de kraftiga besparingar som kommunen måste göra INTE får handla om färre skolor eller besparingar inom äldreomsorgen. Istället borde besparingarna koncentreras på möjliga besparingar som stadshusets administration (som både borde minskas och sitta i billigare lokaler), turismstöd, så kallad näringslivsverksamhet, konferensdeltagande, tjänsteresande, politikerarvoden, fallskärmar, partistöd och inte minst kommunägda Borgholm Energi:s yviga verksamhet. Där finns mycket pengar att hämta.

Dessutom finns det ännu mycket mer pengar att hämta för kommunen i ökad inflyttning! Både till Rälla, Runsten, Gärdslösa eller var folk nu vill bo!

 

Annons

Per Lublin

(Nya Ölandspartiet)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons