Annons

”Värna attraktiva strandområden”

Insändare • Publicerad 17 juli 2008

INSÄNDARE

Nu när solen och värmen anlänt väljer många att ge sig ut till havet och stränderna. För många är ett dopp i havet en självklar del av semestern, för andra ett avkopplande avbrott i ett hektiskt vardagsliv. Och så vill jag att det kan förbli.

Annons

Men nu tornar hotfulla moln upp sig vad gäller allmänhetens tillträde till attraktiva strandområden. Orsaken är att Miljödepartementet just nu ser över strandskyddsbestämmelserna.

Själva bakgrunden till denna översyn av lagstiftningen är att de nuvarande bestämmelserna många gånger varit alltför rigida och hämmat utvecklingen på landsbygden och i glest befolkade områden. Därför föreslås nu ett utökat lokalt bestämmande och att en större hänsyn ska tas till lokala skillnader. Det tror jag är bra för landsbygdsutvecklingen i Sverige.

I våra mest attraktiva områden och i våra storstäder däremot, ser läget annorlunda ut. Här har exploateringen av de strandnära områdena ökat avsevärt den senaste tiden. Utbredningen har krympt de gemensamma utrymmena.

På Öland finns många entreprenörer och enskilda intressen, som exempelvis campingplatser, boende och golfbanor, som vill expanera ner till den strandnära zonen. På en del ställen är det både invändningsfritt och praktiskt möjligt; på andra krockar expansionen med andra angelägna intressen.

På liknande sätt är det i våra storstäder. I exempelvis Stockholm vill många gärna bo strandnära. Det upplevs som attraktivt och ger boendet en ökad kvalitet. Att fler bostäder behövs i storstäderna råder ingen tvekan om. Men om fler tillåts bygga och bo alltför nära stranden finns stor risk att allmänhetens tillträde till Mälarens och Stockholms stränder begränsas. En intressekonflikt uppstår mellan de boende och allmänhetens tillträde till stränderna.

För att minska denna intressekonflikt mellan det enskilda och det allmäna anser jag att utbredning av bebyggelse och expansion av olika verksamheter ner till den strandnära zonen bör vara restriktiv. Om vi framöver vill att allmänheten ska ha tillgång till platser för bad och friluftsliv behöver vi värna attraktiva kust- och strandområden. Givetvis ska boende, entreprenörer och företagare ges bra villkor. Det blir möjligt tack vare det gemensamma intresse som förenar alla – företagare, bofasta och turister – och det handlar om allas tillgång till våra stränder och kuster som enskilda individer. Det representerar ett värde i sig. Därför bör vi fundera ett extra varv innan ett enskilt intresse ges företräde framför djur- och växtliv och allmänhetens möjlighet att röra sig fritt i skog och mark. Såväl på Öland, som i våra övriga attraktiva kust- och strandområden.

Margareta Cederfelt,

riksdagsledamot (m)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons