Annons

"Vägen till jobb och välfärd heter infrastruktur"

Insändare • Publicerad 28 juni 2007

Det går bra för Kalmar län! Men det skulle gå ännu bättre om vår trafikinfrastruktur fick den nödvändiga upprustning som det nu kraftsamlas kring. Det verkar minst sagt svårbegripligt och dumt att Vägverket och Banverket tänker omprioritera pengar bort från vårt län, nu när hjulen verkligen börjar snurra. Finansminister Anders Borg kan glädja sig åt en svällande kassakista, nästan 100 miljarder i överskott bara i år. Men så använd pengarna då på ett sätt som skapar jobb och tryggar vår framtid. Det väntar stora välfärdsåtaganden de närmaste femton åren.

Det behövs ingen lång beskrivning för er här hemma över det som nu snurrar på riktigt bra. Besöksnäringen med stora framgångar på Öland, i Glasriket, i Hultsfred och i Astrid Lindgrens värld i Vimmerby för att bara nämna något. Det är i denna sektor som jobben växer överlägset mest. Men det byggs och investeras också tungt i industri och anläggningar i hela länet. Oavsett i vilken sektor så är det är jobben som är välfärdens bottenplatta. Vi måste bli fler som jobbar och betalar skatt för att klara de gigantiska åtaganden som välfärden kräver de närmaste femton åren

Annons

Allt detta har en sak gemensamt för att utvecklas väl på lång sikt. Det krävs en toppmodern och konkurrenskraftig infrastruktur. Motorvägar, järnvägar, hamnar och flyg är själva förutsättningen i en globaliserad värld. Vi har tillsammans identifierat var och vad som behöver göras i vår region. Nu ska pengarna fram och så kör vi bara.

Då duger det inte att våra statliga trafikverk tänker lyfta bort pengar vare sig ur de redan planerade investeringarna för vårt län eller ur kommande planperiod. Det verkar lindrigt sagt, mer än lovligt dumt. Om inte pengarna funnits på central nivå kunde man möjligtvis ha viss förståelse. Men det är ju precis tvärt om.

Statens kassakista svämmar över de kommande fyra åren säger Ekonomistyrningsverket. En urstark konjunktur, den nya regeringens jobbpolitik ger ökade skatteintäkter och utförsäljning av statliga företag beräknas tillsammans ge femhundra miljarder i överskott under perioden. Det blir nästan hundra miljarder bara i år.

Bäste Finansminister Anders Borg och inblandade ministerkollegor Åsa Torstensson och Mats Odell, öppna nu plånboken! Vi talar om två till tre miljarder för länets del, ungefär lika lite i procent av årets statsfinansiella överskott. Det är nog bra att amortera statsskulden men att investera i jobb och framtid är bättre. Vi är beredda att förskottera beloppet gemensamt i Kalmar län men ska det verkligen behövas med den kassa ni sitter på?

Eddie Forsman

Vice ordförande i Regionförbundet i Kalmar län (m)   

Kent Ingvarsson

Ordf i kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun (m)   

Rolf Edmark

Styrelseordf Ölands Turist AB (m)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons