Annons

Vad en nedläggning av Runstens skola medför i verkligheten

Insändare • Publicerad 16 oktober 2012

Ett argument bakom förslaget att lägga ner Runstens skola med ( förutom den påstådda ekonomiska kalkylen ) är närheten mellan de tre skolorna i södra kommundelen. " Bara en mil " har man fått höra massor av gånger. Men problemet är betydligt mer komplicerat än så.

Det förslag som är nu med att lägga ner Runstens skola och behålla Gärdslösa F-2 är i praktiken dyr och tidskrävande för den enskilda människan. Jag har provkört sträckan två gånger med samma resultat.

Annons

Om detta ogenomtänkta förslag går igenom så är följande scenario verklighet för vår familj nästa höst: 1 barn på förskolan Näktergalen i Runsten, 1 barn i Gärdslösa skola och 1 barn i Rälla. Eftersom vi har förmånen att ha arbete behövs fritids efter skoltid och de två äldsta kan därför inte ta skolskjutsen. Vi måste hämta.

För att hämta hem barnen måste vi köra 4,7 mil och det tar 1 1/2 timme, utan dimma, snö och halka. Då har jag räknat in 10 minuter/barn, att få på kläder, säga något till läraren och få in barnen i bilen. Ni som har barn vet att det i regel tar några minuter till. Är denna tid acceptabel? Nej inte enligt mej. Lyckliga vi som inte behöver lämna till morgonfritids och köra rundan 2 (!) gånger om dagen! Det är inte bara tidsmässigt en katastrof utan medför även skyhöga bränslekostnader för familjerna. Hur många har råd att bo kvar?

Det ogenomtänkta förslaget får också förödande konsekvenser för bygden. Att vi föräldrar dessutom kan välja Gårdby och Glömminge skolor för våra barn riskerar det att splittra en hel socken. Jag vågar påstå att jag har hela föräldrakåren med mej när jag säger att 1 fullständig skola ska vara kvar på östra sidan. För bygden, för framtiden!

 

 

 

Ulrika Lindh

Förälder och Ledamot i Utbildningsnämnden

som reserverade sig mot nuvarande förslag

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons