Annons

Ungdomsmottagning till alla?

I veckan tog jag min tonåring till ungdomsmottagningen i Borgholm. Jag (eller hen) hade turen att jag har en lång rast, så jag kunde köra de 4 milen fram och tillbaka. Hen hade också turen att hen kände att det gick att berätta om orsaken till besöket för sin mamma.
Publicerad 10 februari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ungdomsmottagningen finns på Borgholms hälsocentral.
Ungdomsmottagningen finns på Borgholms hälsocentral.

Vid en första anblick kan man tycka att Ungdomsmottagningen i Borgholm har ganska generösa öppettider: må-to 8.00-16.00. De skriver också på landstingets hemsida att “vi som arbetar på Ungdomsmottagningen har tystnadsplikt, och dina föräldrar meddelas inte att du varit här”.

Bra så långt. Men hur blir det om man som ungdom går på Åkerboskolan? Ja, du hinner definitivt inte hoppa in på lunchrasten? Kan du ta dig dit efter skoltid? Nja, då får det vara ett snabbt avklarat ärende. Bussen är framme 15.50 på busstationen i Borgholm. Inte heller är du hemma förrän 18.25. Ja, men du kan väl åka på morgonen. Absolut! Men då är du inte tillbaka på skolan förrän lite innan 13.00. Du missar mer än halva skoldagen.

Annons

Hur går det då med att “dina föräldrar meddelas inte att du varit här”. Inte så lätt! Lärarna på skolan kommer ju vilja att dina föräldrar anmäler frånvaro för de timmar du är borta. Vad ska du säga till mamma och pappa att du varit? Vad ska du säga att du gjort? Har du tur kan du säga precis som det är, men har du har otur har du inte den relationen med dina föräldrar. Det kanske är föräldrarna som är en del av ditt problem.

I kommunallagen kan man läsa “Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.”

Jag undrar vad de sakliga skälen är till att ungdomar som har sin utgångspunkt i Löttorp, inte har någorlunda likvärdig tillgång till en ungdomsmottagning? Vi har en Hälsocentral i Löttorp och de kan säkert tillhandahålla ett rum en dag i veckan. Kanske skulle skolsköterskans eller kuratorns rum på skolan duga. De är tack och lov bemannande en till två dagar i veckan, men de övriga tre till fyra är rummen lediga. Sex- och samlevnad ingår i grundskolans läroplan, så det skulle kunna bli ett fantastiskt samarbete mellan skolan och ungdomsmottagningen.

Snälla kommun- och landstingspolitiker, kan ni se till att våra skattepengar blir någotsånär rättvist fördelade. Det finns fortfarande ungdomar (86 på högstadiet) på norra Öland.

Mamma till tonåringar som går på Åkerboskolan

Annons
Annons
Annons
Annons