Annons

”Tobbe siste man över bron?”

Insändare • Publicerad 27 oktober 2007

På söndag spelar Tobias Carlsson från Färjestaden och hans Kalmar FF avslutningsmatch i allsvenskans guldstrid. Låt oss hoppas att det inte är sista gången vi ser en ölänningen i dessa celebra sammanhang. Men för att vara brutalt ärlig, Tobias Carlsson kan mycket väl vara siste man över bron.

Öländska fotbollskillar eller -tjejer spelar inte på samma villkor som övriga Sverige. De må dela samma dröm om att en gång spela en allsvensk guldfinal, men förutsättningarna är grymt olika och orättvisa. För en öländsk kille eller tjej tar fotbollssäsongen slut i september och börjar någon gång i april. De unga killarna och tjejerna i till exempel Nybro, Emmaboda, Lindsdal, Kalmar, Högsby, Tingsryd, Växjö, Oskarshamn, Jönköping och Gislaved kan träna för sin dröm året runt på konstgräsplaner eller i bollhallar. Våra drömmande bollspelare på ön blir pliktskyldigast tillkastade en lördagstimme med start klockan 08.00 i sporthallen. Kanske har vi fått de här tiderna för att vi ska låsa upp och tända ljuset i brist på vaktmästare?

Annons

Låt mig säga det här extremt klart och tydligt – fotbollsöland behöver inga fler sporthallar. Vi är fotbollsspelare och behöver fotbollsplaner. Vi har till och med mage att önska tak över huvudet. Det är säkert inte lätt för en kommunal tjänsteman eller politiker som aldrig sett en fotbollsmatch att förstå skillnaden. Men det är som att jämställa bandy och innebandy. Hm, underlag, antalet spelare, boll, utrustning – förhoppningsvis börjar det att trilla ned en polett...

Är det fullständigt orimligt att Ölands största sport begär bollhall och konstgräsplan av våra båda kommuner? Har fotbollsrörelsen över huvudtaget fått något som helst stöd när det gäller idrottsanläggningar? Har vi någon kommunal fotbollsplats på ön? Svaret på alla frågorna är nej.

Nu är det sannerligen fotbollsrörelsens tur. Men kanske kan till exempel en fotbollshall skapa fördelar även för andra sporter och aktiviteter? En stora bollhall där gräset kan bytas ut för att till exempel ge plats för elitseriematcher i andra idrotter kunde vara en tanke. En hall som kunde rymma konserter...

Ett samarbete med skolan är också en tanke. Andraklassare vid Färjestadens skola har tillgång till skolans lilla ojämna jordplan en dag i veckan(!) enligt schemaläggning. Att från kommunalt håll sedan höra om ”vikten att skapa ett livslångt hälsobeteende bland våra ungdomar” fyller mig med vämjelse. Det kan i varje fall inte vara ”ett livslångt hälsobeteende” för våra fotbollsspelare som åsyftas.

Peter Boström

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons