Annons

”Tiggeri inte värdigt”

Med förundran läser jag Ölandsbladets referat från fullmäktigemöte där 35 ledamöter fattade beslut om 15 ärenden på 2 timmar och trettioåtta minuter.
Publicerad 30 januari 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Tiggeri som försörjning 2020, tror ni samtliga på tomten också?”.
”Tiggeri som försörjning 2020, tror ni samtliga på tomten också?”.Foto: BOSSE NILSSON

10,5 minuter per ärende skall det uppfattas som effektivt…. eller…. Per Lublin, känd kommunpolitiker och närmast att likna vid gossen Ruda i början av sin karriär, framstår som den klart lysande stjärnan i den nuvarande församlingen, med sin klarsynthet och rakryggade hållning. Att vissa i församlingen kan anses historielösa har ju sin förklaring, och medverkar säkert till resultatet, men att vara ryggradslös saknar helt acceptans. Lägger man där till att merparten även uppvisar en komplett tondövhet, är det riktigt illa.

Jag har inte träffat någon i denna stad, och ingen annan stans heller för den delen, som tycker att tiggeriet är värdigt. Vidare har det skrivits spaltmeter och gjorts reportage om tiggeriet av bland andra Säpo, Polisen, uppdrag granskning och samtliga större dagstidningar, vilka alla redogjort för de bakomliggande kriminella faktorer som ofta styr denna verksamhet. För mig framstår det som obegripligt, att det i ett land som värnar om att alla skall komma i arbete och integreras, vi nu skall acceptera att fullt arbetsföra individer sitter och tigger utanför välbesökta affärer, och merparten av svenskarna upplever ett all omvittnat obehag inför dessa tiggare. Lägger man därtill, att det inte kan uteslutas att det existerar en bakomliggande kriminalitet är det ju hårresande av fullmäktige att inte bifalla Per Lublins förslag om förbud mot tiggeri, för att förhindra att dessa människor utnyttjas. Var fanns humanisterna denna dag? Tiggeri som försörjning 2020, tror ni samtliga på tomten också? Man kommer från Rumänien och Bulgarien och hittar till Borgholm, hur många butiker finns det inte på vägen hit som man hellre skulle sitta utanför, både bekvämare och varmare och dessutom närmare hem. Har ingen i fullmäktige lärt sig något av de senaste årens utveckling i Sverige. Jag tar mig för pannan!

Annons

Avslutningsvis kan man också lyfta fram Per Lublins mycket förträffliga idé att kommunen skulle förvärva de gamla ”Solkatten-tomterna” och skapar ett attraktivt äldreboende med alla fördelar det skulle ge, inte minst en vackrare stadsbild.

Nils Munck

Annons
Annons
Annons
Annons