Annons

Tack för klargörande om Åkerboskolan

Synd att vi alla inte hade den planen lite tidigare. I så fall hade fastighetsavdelningen inte behövt ta in en offert på en modulbyggnad om 2 800 kvm för cirka 50 mkr. Och inte heller bjuda in till informationsmötet på alla hjärtans dag för att tillsammans med majoriteten (S, C och V) presentera det förslaget.
Publicerad 10 mars 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åkerboskolan i Löttorp
Åkerboskolan i LöttorpFoto: Carin von Post

Då hade inte vi behövt gå i taket och ifrågasätta om majoriteten verkligen tyckte att ytan var rimlig, och de hade aldrig behövt säga att de tyckte det, med resultatet att en hel hög föräldrar också gick i taket.

Samma föräldrar hade alltså inte behövt samla sig och utlysa ytterligare ett möte för att få ventilera sin rädsla och informera om sina åsikter. De skulle ju få inflytande längre fram. Tänk om de vetat...

Annons

Och hade vi sluppit det sista mötet hade vi inte behövt visa hur förvirrad politiken kan vara, ja ni vet, S visste inte var pratet om en modulbyggnad kom ifrån fast de själva lagt fram förslaget två veckor tidigare. Samma med storleken om 2 800 kvm som de sagt är enligt vedertagna riktlinjer i andra kommuner. Den är inte huggen i sten nu längre, det är ingen fara. Allt, precis allt, ska ju beslutas senare, tillsammans.

Men som sagt, vi tycker allt att det är lite synd om majoriteten som ansträngt sig och lagt tid på att presentera ett med deras ögon sett rimligt och ganska färdigt förslag på storlek, placering och kostnad för skolan. Helt i onödan, för det ska ju en arbetsgrupp komma fram till och vi ska besluta allt tillsammans, lite senare...

Synd också att vi på KS förra året fick en helt annan beslutsgång presenterad. Där arbetsgruppen inte fanns med utan motsvarande kommande beslut i KF skulle gå raka vägen vidare in i budgetprocessen för att därefter upphandlas och projekteras. Men klart, det var då och nu är nu, saker och ting kan förändras...

Okej, nog med ironi. Vi är allt lite trötta på att förutsättningarna har förändrats vartefter motstånd uppstått. Men samtidig är vi väldigt glada över att föräldrarnas engagemang belönats.

Nu kan vi känna oss trygga med att majoriteten inte kan köra på. (Eller är det bara S som gasar? C och V har varit tämligen tysta på senaste tiden.) De kan inte bara rösta igenom en modulskola i två plan om 2 800 kvm där all verksamhet är samlad i samma byggnad med placering längst ned i hörnet på skolområdet. Även fast de säger sig tycka det är rimligt. Från och med nu går det bara om bland annat föräldrar och personal också tycker att det är en bra idé. För det ska tillsättas en arbetsgrupp och en behovsanalys med kravspecifikation ska tas fram och beaktas!

Det är alltså inte bara majoriteten i form av S, C och V som ska bestämma hur stor skolan ska vara, hur den ska se ut och var den ska ligga. Det ska ske i samråd!

Tack till alla föräldrar och övriga engagerade medborgare som tog vid när politiken inte räckte till! I opposition är vi i underläge, ibland är det bara era superkrafter som kan få till en förändring.

Ps. Sammantaget, är detta att ”göra en pudel”, utan att tala om att man gör en eller har gjort fel? I så fall älskar vi pudlar!

Framtid Ölands representanter i kommunfullmäktige

Torbjörn Johansson, Sofie Loirendal, Tomas Lind, Annette Hemlin

Annons
Annons
Annons
Annons