Annons

Svårt att promenera i Färjestaden

Insändare • Publicerad 26 maj 2011

Vi har en vacker strandpromenad i Färjestaden, men snön har tyngt ner träd och buskar och gjort det svårframkomligt.

Vissa fastighetsägare gör det ännu svårare genom att blockera stigar med stenar och ris.

Annons

Svårast är att passera är förbi Sundebys omtvistade utfyllnad och den vackra strandhagen söder om Färjestaden. Där har bonden under vintern passat på att helt blockera den gamla promenadstigen. Stenar har lagts upp som en mur, vändkorset vräkts ner, dubbla taggtråd och elstängsel har satts upp och så har lite stubbar har slängts mellan taggtråden. Påminner mest om ett fångläger. Allemansrätten är svår att nyttja.

Vi behöver hjälp att hålla gamla gångstigar öppna. En enkel röjning med röjsåg och en utmärkning. Man skulle med enkla medel kunna ordna en vandringsled mellan Färjestaden och Mörbylånga! Befintliga stigar behöver bara knytas ihop.

Man kunde sedan som i vissa komuner låta en årsklass i skolan ha tillsyn av leden. En gång på våren och en gång på hösten går klassen stigen och plockar skräp märker upp och rapporterar till kommunen. För detta erhåller dom en liten ersättning till klasskassan. Man får på detta sätt många engagerade miljökämpar.

Kanske kunde man också arrangera en liten ”allemanspromenad” med frågor och svar om allemansrätten längst kuststräckan.

CC

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons