Annons

Svar till Bertil Lundgren om Borgholms skolor

Insändare • Publicerad 19 mars 2013

I en insändare i Ölandsbladet i lördags lyckas Bertil Lundgren sätta sig på flera stolar samtidigt.

Han skriver att Borgholms kommun har höga kostnader för skola och barnomsorg och att utbildningsnämndens budget därför kommer att minskas stegvis under 2013-2015. Han anser också att utbildningsnämndens förslag i september 2012 om att lägga ned en skola hösten 2013 kom för sent för att hinna diskuteras ordentligt. Har Lundgren glömt att kommunstyrelsen gav sina budgetramar till nämnderna i juni 2012. Utbildningsnämnden kunde väl inte gärna komma med sitt förslag innan man fått ramarna från kommunstyrelsen. Lundgren föreslår att kommunfullmäktiges beslut om att lägga ned en skola från och med höstterminen 2013 ska skjutas upp (på obestämd tid?). Och som kronan på verket anser Lundgren att man ska ”ge nämnden i uppgift att för år 2013 minska kostnader på annat sätt”. Lundgrens recept är således att minska kostnaderna utan att lägga ned någon skola.

Annons

Eftersom skolans kostnader till största delen är personalkostnader så föreslår Lundgren därför i praktiken att man ska skära ned på personal, d v s minska personaltätheten. Min bestämda åsikt är att man ska värna om personaltätheten.

Efter åratals utredande borde alla, även Bertil Lundgren, känna till att de höga kostnaderna i kommunens skolverksamhet beror på att vi har för mycket skollokaler i förhållande till ett minskande elevantal. Bertil Lundgren är en av de varmaste förespråkarna för den s k standardkostnadsmodellen, enligt vilken kommunens kostnader för skolan borde vara många miljoner lägre än de är idag. Han borde då öppet redovisa att det enligt standardkostnadsmodellen bara ska finnas fyra skolor i kommunen. Idag har vi sju skolor och från höstterminen 2013 kommer vi att ha sex. Om kommunen ska tillämpa standardkostnadsmodellen – ska vi då tillämpa den fullt ut och ha fyra skolor? Det bör Bertil Lundgren ge besked om. Likaså bör Lundgren ge besked om utbildningsnämndens budget ska minskas genom dramatiska personalminskningar istället för anpassning av lokalerna.

Tyvärr är Lundgrens inlägg bara en fortsättning på hans tidigare åsikter om skolorganisationen. Om han skulle fått råda så skulle vi inte ha lagt ned varken Bredsättra skola, Södviks skola eller Böda skola under de senaste åren. Hur skulle kommunens ekonomi sett ut då?

Den som försöker sitta på flera stolar samtidigt riskerar att ramla mellan stolarna…..

 

Christina Ateva

Ordf (C) i Utbildningsnämnden i Borgholms kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons