Annons

Svar om Persnäs kyrka

Insändare • Publicerad 23 juli 2012

När sommarölänningen Maud Goffhé vill ha fler sommargudstjänster och evenemang i Persnäs kyrka (en av kyrkorna i Nordölands församling, som har fyra kyrkor i bruk året runt och sex kyrkor under sommaren), kan en präst bli glad.

Det finns emellertid ett svar på frågan om den planering vi gjort: Resurser. Då handlar det förstås om pengar, personal och tid. Vi får mindre anslag än tidigare och det kanske kan tyckas vara orättvist – men faktiskt inte orättvist för sommarölänningar, de som inte bidrar med sin kyrkoavgift här eller i Växjö stift. De bjuds på allt de vill vara med om. Gratis. Obegränsat.

Annons

Vi på norra Öland får alltså minskade anslag men också minskade intäkter, trots en kyrkoavgift som är exceptionellt hög. Den intäktsminskningen förklaras av den höga medelåldern och de många begravningarna. Det blir inte bättre i framtiden.

Persnäs kyrka har en fin akustik men vi såg i statistiken från tidigare att få hittat dit. Kyrkorna vid väg 136 hittar folk till. Alltså planerades konserterna utifrån de resurser vi faktiskt har, och ska använda klokt, till Högby och Böda.

Persnäs kyrka använder vi kanske för lite sommartid – men traditionen med friluftsgudstjänster styr. Annars står inte Persnäs kyrka tom. Hur det blir framtiden vågar jag dock inte ha någon bestämd mening om. Fast nya investeringar när det gäller värme och ny kyrkport liksom renoverad stiglucka ger en fingervisning om att vi vill något, hoppas jag.

I Nordölands församling fanns för alls inte länge sedan tre prästtjänster. Nu är det en präst med en extrapräst på halvtid sommartid. Den sammanlagda åldern på församlingens präster blir då 150 år, vilket bara kan ses som aktningsvärt.

Sommarölänningar är besvikna och känner sig bortglömda, skriver Maud Goffhé. I Nordölands församling finns dock under sommarmånaderna 92 gudstjänsttillfällen när kyrkklockorna kallar – och då har jag inte räknat in dopgudstjänster, vigslar och begravningar men inte heller föredrag och den sortens program. Lyssna till kyrkvakmästarnas käcka rop när de startar kyrkklockorna: ”Vi ringer. Ni springer!” Vi har inte glömt er. Kyrkvaktmästaren ringer efter er.

Sommarhälsningar

Dag Sandahl

församlingspräst

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons