Annons

Stinkande skendemokrati

Människan som leder den skendemokratiska gruppen (SD) i vår kommun - och som för skens skull låtit skriva sig i en liten bostad i Borgholm (i en kommun där hon inte ens bor) - har skrivit en motion som luktar rasism så att det stinker om det.
Publicerad 28 januari 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin är kritisk mot förslag från Sverigedemokraterna.
Per Lublin är kritisk mot förslag från Sverigedemokraterna.Foto: Arkiv

Den riktar sig emot människor med annan etnisk bakgrund än den svenska, vilka hon helst inte vill tillåta att få arbeta inom äldreomsorgen. I vart fall inte om de inte har ”fullgod kännedom om de svenska kulturella traditionerna”.

Snacka om diskriminering på grund av etnicitet! Vilket faktiskt är enligt lag förbjudet.

Annons

Det är betydligt viktigare att de som arbetar inom äldreomsorgen är kärleksfulla och kan visa ömhet och medkännande omtanke mot de äldre än att de talar oklanderlig och brytningsfri svenska med rätt betoning på varje stavelse och vet varför vi firar valborgsmässoafton med eldar eller påsk med ägg (som inte ens alla svenskfödda känner till). En varm hand, tillmötesgående och ett leende betyder mer för de äldre än etnicitet.

Vi vet ju att äldreomsorgen i de flesta kommuner är underbemannad och att det är svårt att nyanställa med de dåliga löner som råder. Att därutöver utestänga stora grupper från vårdyrket på det sätt som föreslås i motionen skulle sannerligen inte göra saken bättre. I slutänden skulle det bli de äldre som drabbades.

Visst finns det människor som är olämpliga att arbeta inom äldreomsorgen men det är på helt andra grunder än det som anges i det skendemokratiska förslaget.

Se istället till att förbättra löner och andra arbetsvillkor inom äldreomsorgen och höj yrkets status, så att det blir lättare att rekrytera kompetent personal - oavsett etnisk bakgrund! Det skulle alla vinna på - inte minst de äldre!

Per Lublin

Annons
Annons
Annons
Annons