Annons

Ställplatserna i yttre hamnen

I lördagens Ölandsbladet 11/5, fanns en artikel som bland annat handlade om området med ställplatser vid yttre hamnen i Borgholm.
Publicerad 14 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här ska göras plats för padeltennis. Kapelluddens camping erbjuds istället att ta över ställplatserna vid reningsverket, vilket insändarskribenten ifrågasätter.
Här ska göras plats för padeltennis. Kapelluddens camping erbjuds istället att ta över ställplatserna vid reningsverket, vilket insändarskribenten ifrågasätter.Foto: Arkiv

Det ska tydligen arrenderas ut till Kapelludden AB för att frigöra mark bakom den forna mejeribyggnaden. Det nya 25-åriga arrendekontraktet för ställplatserna vid yttre hamnen, försvaras av kommunalrådet bland annat med motiveringen att det inte går att använda ytan till något annat. Visst, enligt översiktsplanen krävs ett säkerhetsavstånd till reningsverket, men det betyder inte att området nödvändigtvis ska användas till ställplatser. Det kanske i framtiden ska vara grönområde. Tänk er t.ex ett hotell på granntomten. Tror ni att de skulle acceptera ställplats för husbilar som närmsta granne? Ställplatser medför trafik fram och tillbaka, bilarna osar och medför buller. Är det sådana trafikströmmar kommunen eftersträvar längst in i hamnområdet?

Kapelludden har förhandla till sig ett 25-års arrendekontrakt för att släppa sitt nuvarande, som jag antar, kortare kontrakt på mark bakom mejeribyggnaden. Det gäller att noga fundera framåt innan man skriver den här typen av kontrakt. Här har kommunen hamnat i en klämd situation, där de ”måste hitta ersättningsmark till Kapelludden”. Långvarig relation och att ”vi vill inte förstöra för dem” vägs också in bland argumenten.

Annons

Det sägs också i artikeln att kommunen fått kritik för ställplatserna i yttre hamnen, med tanke på konkurrerande verksamhet. Det är ingen nyhet, det har varit känt länge utan att man gjort något åt det. Men nu, med det här upplägget, utestängs andra aktörer från att konkurrera om ett kontrakt Kapelludden får därmed ensamrätt och kan diktera villkoren.

Om nu kontraktet behöver brytas ”löser vi det säkert med Kapelludden då också, som nu”, säger kommunalrådet. Jaha, vad blir det då för ny arrendeswitch?

Är det så vi vill ha det?

Fundersam

Annons
Annons
Annons
Annons