Annons

Slutreplik till Bertil Lundgren om Borgholms skolor

Insändare • Publicerad 26 mars 2013

I sitt senaste inlägg skriver Bertil Lundgren bl a att Utbildningsnämnden ”inte varit tillräckligt intresserad av att bli så kostnadseffektiva som krävs med den ekonomi vi har” och att ”Utbildningsnämnden borde för länge sedan på eget initiativ gjort en plan för nödvändig kostnadsanpassning”.

Detta kräver en kommentar. Enligt den s k standardkostnadsmodellen, som Lundgren är en varm anhängare av, ligger Borgholms kommuns kostnader för grundskolan för högt. Helt korrekt! Under perioden 2006-2010 låg kommunens kostnader på 97 tkr per elev. Borgholms kostnader var därmed bland de högsta i landet. ”Standardkostnaden” låg under samma period på 83 tkr. Detta ser naturligtvis inte bra ut. Men……….! Bertil Lundgren och andra som förespråkar standardkostnadsmodellen som grund för kommunens ekonomiska ramar förbiser (medvetet?) följande: Standardkostnadsmodellen utgår från en teoretisk skolorganisation där ingen elev ska ha längre avstånd till skolan än 3 mil på låg-/mellanstadiet och 5 mil på högstadiet. För Borgholms del innebär det att modellen räknar fram att det ska finnas två högstadieskolor och tre låg-/mellanstadieskolor. Under den period som nämndes ovan hade vi två högstadieskolor och under en stor del av tiden hade vi nio låg-/mellanstadieskolor. Efter nedläggning av skolorna i Bredsättra, Böda och Södvik har vi idag sex låg-/mellanstadieskolor och fr o m hösten 2013 när Runsten lagts ned så har vi fem låg-/mellanstadieskolor. Nu är det på tiden att Bertil Lundgren redovisar hur vi ska uppfylla standardkostnadsmodellens teoretiska skolorganisation och teoretiska standardkostnad. Vilka tre låg-/mellanstadieskolor ska behållas och vilka ska läggas ned? Eller ska vi sluta tala om standardkostnadsmodellen som allena saliggörande riktmärke för Borgholms skolorganisation? Jag kommer att väcka frågan i den kommande budgetprocessen där standardkostnadsmodellen hittills varit en tung komponent i kommunens budgetmodell.

Annons

Under de senaste tre åren har vi minskat Utbildningsnämndens budgetram med 19 miljoner, så det kan visa sig att vi närmar oss ”standardkostnaden” med de åtgärder som vidtagits under senare år. Det visar sig när statistiken kommer så småningom.

Som avslutning i positiv anda kan jag säga att Bertil Lundgren och jag är överens på en punkt. Lundgren skriver att kostnads- och verksamhetsansvaret hamnar tungt i knäet på mig. Vi är överens. Det ansvaret har jag och jag kommer att fortsätta ta ansvaret!

Hälsningar och en tillönskan om en glad påsk!

 

 

Christina Ateva

Ordf (c) i Utbildningsnämnden i Borgholms kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons