Annons

”Slå ihop Ölandskommunerna med Kalmar”

Vidga vyerna och blicka framåt. Genom en sammanslagning skulle vi få en kommun som är ungefär lika stor som Växjö kommun både till befolkning och yta.
Publicerad 27 januari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten vill ha en gemensam kommun i Kalmar och på Öland.Foto: Arkiv

Växjö har en kommunal administration, här har vi tre stycken.

Tre stycken Kommunstyrelser, tre stycken Socialnämnder, tre stycken Samhällsbyggnadsnämnder, tre stycken Utbildningsnämnder, tre stycken kulturnämnder, tre stycken näringslivsnämnder och så vidare.

Annons

Det säger sig självt att detta blir väldigt omständligt, och kostar dessutom massor av pengar. Enligt Ölandsbladet 5 januari, kostar bara chefslönerna i Mörbylånga cirka 15-20 miljoner/år.

Genom en sammanslagning får vi En attraktiv kommun, som har lättare att rekrytera personal, personal som stannar kvar i kommunen.

Vi får En utbildningsnämnd som kan samordna skolfrågorna. Klass 7-9 kan välja gå skola i Kalmar, för dom flesta ungdomar läser ändå vidare i Kalmar.

Mer än en tredjedel av Ölands befolkning bor i närheten av Ölandsbron och har närmare till Kommunkontoret i Kalmar än det i Mörbylånga.

Svenskt Näringsliv ger varje höst ut en kommunrankinglista som ger svar på frågan ”Var i Sverige upplever företagarna att företagsklimatet är bäst” i form av en relativ jämförelse mellan Sveriges 290 kommuner. Hösten 2018 kom följande ranking: Växjö 40, Kalmar 76, Borgholm 238 och Mörbylånga 264:e plats. Genom en sammanslagning av kommunerna slipper vi läsa om Ölands kommunernas låga placering som skrämmer bort, istället för att locka hit företag.

Ölands Turistverksamhet är en sorglig historia att blicka tillbaka på, sedan Ölands Turist gick I konkurs 2010, har verksamheten gått med förlust de senaste sju åren och turistcheferna har kommit och gått, ingen har stannat längre än två år. Kalmar kan det här med Turism (se deras hemsida), efter en kommunsammanslagning kan det heta Kalmar-Öland Turistbyrå, ligger nära tillhands då det redan heter Kalmar-Öland Airport.

Kalmar kommun har svårt att bestämma sig vad gäller byggandet av ett nytt äventyrsbad, det är mycket pengar 400-500 miljoner som ska investeras och den ska även planeras för att ta emot större delen av Ölands befolkning. Genom en kommunsammanslagning får kommunen bättre ”muskler” för att göra större investeringar.

Till sist en uppmaning till förtroendevalda politiker, när ni tar fram röstningsblanketten för kommunsammanslagning skriv till en kryssruta: Kalmar-Öland en kommun.

Ölänning med visioner

Annons
Annons
Annons
Annons