Annons

Skolledningen gör en pudel

Insändare • Publicerad 28 april 2009

Att skolledningen måste göra en liten pudel när det kommit kritik mot ett sånginslag på Åkerboskolan är uppenbart. Det är inget att säga om och pudeln är lika vacker som ambitionen att göra en gemensam festlighet för alla åldrar.

Politikerna är värre. Sången ”All min kärlek” tar de avstånd från. Den passade inte i sammanhanget – ”den passar inte i något annat sammanhang heller.” Där gick politikernas tyckande över en gräns. Utbildningsnämndens ledamöter är inte valda smakråd och deras kommentar, säkert tillkommen i den stress som en anonym insändare i Ölandsbladet kan skapa hos kommunpolitiker, blir avslöjande. De förstår inte den ironi i texten som Katten Skogmans orkester åstadkommit och som begåvade ungdomar på Åkerboskolan omedelbart uppfattar.

Annons

Sättet att skriva retoriska, ironiska figurer kan vi upptäcka i medeltida texter. Människor skrattar åt vändningarna för att sedan fundera över vad de ser av sin samtid i denna skrattspegel. Eleverna behöver knappast lektioner om värdegrunder i vårt samhälle. De har redan genomskådat en del av det samtida hyckleriet. Utbildningsnämndens AU har för den delen hjälpt till med den saken nu.

Sångarna Gabriel och Felix kan förstå att texten kan tolkas på annat sätt än som ironi, skriver de artigt. De skriver inte vad som är uppenbart: Då har någon missförstått allt. Sådant händer. För den saken ska inte Gabriel, Felix och högstadieelever på Åkerboskolan, som förstår ironi, få kritik.

Och så borde man medge att uppgiften att underhålla i åldersspannet 5-16 år är omöjlig.

Dag Sandahl

Konfirmandpräst bl a

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons