Annons

”Se inte bara till storleken”

Insändare • Publicerad 19 november 2007

Efter att ha tagit del av utbildningsförvaltningens kvalitetsredovisning vill jag framföra följande synpunkter rörande Södviks skola...

Bland de områden som har utvärderats har Södvik uppfyllt målen i två, demokrati och samverkan samt miljö. När det gäller lärande kunskaper är Södvik tillsammans med Köping de skolor som har procentuellt sett flest elever som klarar målen bland kommunens skolor. De större skolorna ligger i botten. Områdena elevens ansvar och inflytande samt bedömning och betyg har båda dåligt resultat där endast två eller tre skolor når målen och då oavsett storlek på skolan.

Annons

Rektor Ola Karlsson i Västerviks kommun har gjort en undersökning baserad på olika forskningsprojekt runt om i Sverige gällande ”den lilla skolan på landsbygden”. Samtliga rapporter visar att glesbygdsbarnen presterar lika bra på de nationella proven som övriga elever. Dessutom trivs eleverna i små skolor bättre. De är mer positiva till kamrater, lärare och skola. ”Om man skulle tala om kvalitet på ett övergripande plan så ter sig dessa skolor bättre än de alternativ som skulle bli aktuella vid en skolnedläggning” enligt studierna.

Jag vill med bestämdhet hävda att problemen med måluppfyllelsen i Borgholms kommun inte kan belastas småskolorna och påverka deras existens. Utbildningsnämnden måste lägga fokus på samtliga enheter och söka svar i annat än skolornas storlek.

Pia Axelsson, Föra

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons