Annons

Samverkan mellan Ölandskommunerna

Insändare • Publicerad 23 oktober 2009

I folkomröstningen ”Öland-en kommun” blev resultatet Ja i Borgholms och Nej i Mörbylånga. I det politiska beslutet, som Centern och Moderaterna stod bakom, sades det att man ville satsa mer på samverkan mellan kommunerna. Men hur går det då med denna samverkan?

Ett gemensamt projekt inom IFO (individ- och familjeomsorgen) iscensattes, där målet var att få till stånd en mer effektiv organisation och för att kunna hitta lösningar på hemmaplan istället för att skicka barn och ungdomar till dyra boenden i andra kommuner. En gemensam budget togs fram och IFO-chefen i Borgholms kommun servade även Mörbylångas kommun eftersom den tjänsten var vakant. När projektet var på mållinjen säger plötsligt politiker från Centern och Moderaterna i Mörbylångas kommun Nej till en gemensam IFO-nämnd. Projektet har kostat både tid och pengar men till vilken nytta?! Varför gör Centern och Moderaterna denna kovändning? Fick de ”kalla fötter” när de insåg att IFO-chefen skulle finnas i Borgholm? Eller är de så rädda om sin egen makt att de inte vill satsa på ett nytänkande?

Annons

Vi Socialdemokrater beklagar djupt att projektet slutade på detta sätt. Samverkan måste vårdas och behandlas med respekt av båda parter. Ska det i framtiden bli mer samarbete och samverkan mellan kommunerna så behövs en Socialdemokratisk majoritet i båda kommunerna.

Centern och Moderaterna lever högt på sitt väljarstöd som utvecklats till maktfullkomlighet. Vi vill ha ett synsätt där man ser Öland som en helhet och där politikerna utvecklar och stärker vår Ö i gemensamma projekt/verksamheter! Ett alternativ till inskränkt revirtänkande som Centern och Moderaterna tycks sitta fast i.

Socialdemokraterna på Öland

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons