Annons

Samma åsikt, olika synsätt

Insändare • Publicerad 13 januari 2009

Ölandsbladet tror att en lag som tillåter homosexuella att gifta sig ”strider mot de flestas uppfattning om äktenskapet”. Det är fel. I en Sifo-undersökning presenterad i januari 2008 tycker 71 procent att homosexuella ska få ingå äktenskap.

När det gäller Ölandsbladets undran om lagen att viga homosexuella även ska gälla i moskéer är svaret nej. Det beror helt enkelt på att muslimska församlingar avsagt sig rätten att viga över huvud taget. Inte heller en man och en kvinna kan alltså gifta sig i en moské. Det gäller för övrigt också den ortodoxa kyrkan. Staten tvingar ingen kyrka att viga par mot sin vilja. Vill man av religiösa skäl diskriminiera homosexuella är det fritt fram att avsäga sig rätten att viga.

Annons

Att den kristna kyrkan skulle äga begreppet äktenskap, som kristdemokraterna anser, är dessutom tveksamt. Historiskt var äktenskapet en samhällelig sak. Under tidig medeltid bekräftades äktenskapets ingång till exempel genom ett fullbordat samlag. Själve Luther tog senare strid med den katolska kyrkan och menade att äktenskapet inte var en religiös handling utan en rent världslig sak.

Själv tycker jag dock att äktenskapet bör avkristnas. Inga religiösa samfund bör få viga par i juridisk mening. Vigseln bör vara en rent världslig sak.

Så vi kommer faktiskt fram till samma åsikt på slutet Ölandsbladet och jag. Fast vi kommer dit från var sitt håll.

Erik Cardfelt

Vänsterpartiet

Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons