Annons

S dubbelstöt hotar den svenska turistnäringen

Insändare • Publicerad 13 augusti 2013

Besöksnäringen är i dag en av våra nya basnäringar, med ett exportvärde mer än tre gånger högre än värdet av den svenska personbilsexporten. Bara under 2012 ökade den svenska turismens omsättning med nära fem procent, och inte nog med det, även antalet sysselsatta fortsätter att öka. I dag är det 168 000 personer som arbetar inom svensk turism. Det är en ökning med ett Vänersborg bara sedan år 2000.

De senaste årens positiva utveckling för svensk besöksnäring är något vi ska vara rädda om. Det som gör näringen speciell är inte bara att den växer trots tuffa ekonomiska tider. Den är också en viktig arbetsgivare för många unga. Statistiskt sett är mer än var fjärde person som är sysselsatt inom svensk turism under 26 år. Tack vare det får unga tidigt känna sig delaktiga, utvecklas, lära sig ta ansvar och tjäna egna pengar.

Annons

Det största hotet mot den svenska turismen är inte ihållande regn eller en starkare krona. Det är socialdemokraterna och deras ”dubbelstöt” mot svensk besöksnäring. Skulle deras fördubblade sociala avgifter för unga och fördubblade restaurangmoms bli verklighet skulle det allvarligt hota den positiva trend vi sett de senaste åren. De socialdemokratiska kostnadsökningarna skulle svepa blint över landet, från ishotell i norr till Ale stenar i söder.

När partiledare Stefan Löfvén konfronteras vid detta faktum döper han om momsen på restaurang- och cateringtjänster till ”krogmoms”. Sen beskriver han de sänkta socialavgifterna för ”verkningslösa”. Förhoppningsvis väljer Löfvén att turista i Sverige i sommar. Då kan han alltid höra med de turistföretagare eller de anställda han träffar vilken betydelse kostnadssänkningarna haft för deras verksamhet?

För ett medelstort svenskt hotell med sju anställda har enbart de halverade socialavgifterna för unga inneburit 75 000 kronor per år i sänkta kostnader. Att det saknat betydelse för företaget och dess förmåga att anställa eller att behålla personal tror jag inte ens att Stefan Löfvén är beredd att skriva under på.

Centerpartiet har varit pådrivande i Alliansregeringen för att de sänkta sociala avgifterna för unga och den sänkta restaurangmomsen skulle komma till stånd. Nu vill vi fortsätta att göra Sverige ännu mer attraktivt för våra svenska och utländska besökare. I den strävan finns det inte utrymme för några socialdemokratiska dubbelstötar.

 

 

Annie Lööf,

partiledare för Centerpartiet och näringsminister

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons