Annons

Runstens skolas framtid

Insändare • Publicerad 24 februari 2014

Centerpartiet i Borgholms kommun har på såväl årsmöte som i fullmäktigegrupp beslutat att arbeta för en långsiktig och attraktiv förskolelösning som möjliggör fortsatt inflyttning av barnfamiljer i sydöstra delen av Borgholms kommun.

I Centerpartiet driver vi på liknande sätt även frågan om långsiktig förskoleverksamhet i Böda och har lagt fram förslaget dagbarnvårdaralternativ om lokalfrågan i Södvik inte går att lösa.

Annons

Nuvarande förskolan Näktergalen i Runsten är en gammal husmodul med hyrda paviljonger, dåliga parkeringsmöjligheter och liten tomtmark för barnens utomhuslek. På grund av den  utdragna processen med överklagande av skolförsäljningsbeslutet så är föräldragruppen i Runstens inte längre intresserade av att köpa den fd skolan, renovera och hyra ut förskolelokaler till kommunen.

Centerpartiet i Borgholms kommun arbetar därför nu för att få en majoritet tillsammans med andra partier för att möjliggöra föräldragruppens förslag som kommunal investering.

Förslaget har överlämnats till kommunen och finns på Borgholm Energi ABs fastighetsavdelning samt på utbildningsförvaltningen. Förslaget innebär en investering på cirka fyra miljoner kronor. De två  friliggande husen intill skolan går att stycka av och sälja till bostadsändamål.

I Centerpartiet jämför vi denna möjlighet att åter få liv och rörelse i den fd skolbyggnaden mitt i  Runsten med förslaget att investera en miljon kronor i nuvarande husmodul samt fortsätta hyra paviljonger.

Vår bedömning och vårt beslut är att ur kommunalekonomisk synvinkel är Runstens fd skola den bästa förskoleverksamheten för fortsatt inflyttning av barnfamiljer.

Frågan ligger nu hos utbildningsnämnden för utredning och förslag till investering, i enlighet med kommunens arbetsordning,

för att därefter hanteras i kommunstyrelsen när 2014 års investeringsbudget skall prioriteras. I Centerpartiet hoppas och tror vi på  att fler partier instämmer i behovet av långsiktig kommunal service i hela kommunen.

 

Asta Ivarsson ( C)

Ulrika Lindh (C)

Annons

Eva Wahlgren ( C)

Stig Bertilsson (C)

Peder Svensson(C)

Lisbeth Lennartsson (C)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons