Annons

”Reflektioner från rådslaget”

Insändare • Publicerad 1 november 2007

I tisdags, den 23 oktober, träffades tjänstemän och politiker från kommun och landsting för att tillsammans diskutera vilka aktiviteter som ska prioriteras inom folkhälsoområdet i kommunen det närmaste året/åren. Deltog under dagen gjorde även lokala föreningar och aktörer till exempel IFK Borgholm, Hälsans Hus i Löttorp, Badhuset Borgholm samt ett antal pensionärsföreningar.

Utgångspunkt för dagens diskussioner var den folkhälsopolitiska plan som folkhälsorådet i Borgholms kommun för tillfället arbetar med. Folkhälsorådet har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att arbeta vidare med tre av folkhälsomålen; Delaktighet och inflytande, Trygga och goda uppväxtvillkor samt Sunda och säkra miljöer och produkter.

Annons

Under dagen delades deltagare in i tre olika seminariegrupper utifrån valt mål vilket ledde till en mängd förslag på aktiviteter, dels på praktisk nivå men även på en mer strategisk nivå. Några av de aktiviteter som önskades var ett mer varierat utbud av aktiviteter på de fritidsgårdar som finns, en kartläggning som utreder orsaker till det höga ohälsotalet i Borgholms kommun och bättre belysning på våra gator och vid busshållplatser. Vidare framhöll deltagare en önskan om fler handikapptoaletter i kommunen, föräldrastödsprogram från Mödravårdscentral till Gymnasiet, information i större utsträckning över förvaltningsgränser inom kommunal verksamhet samt få in skolungdomar i det politiska arbetet (utifrån ungdomars perspektiv på politik).

Som sagt, det fanns ingen brist på förslag från deltagarna. Vad som kommer hända härnäst är att jag, i egenskap av folkhälsosamordnare, kommer att sammanställa ett dokument över vad som framkom under dagen som sedan skickas ut till samtliga deltagare. Därefter är förhoppningen att vi tillsammans kan bilda någon/några arbetsgrupper som arbetar vidare med föreslagna aktiviteter. I kommunen finns redan ett antal råd (handikappråd, pensionärssråd, brottsförebyggande råd) och övriga arbetsgrupper, vilka även kommer att kontaktas för ökad samverkan.

Folkhälsorådet i Borgholm vill tacka alla er som deltog under dagen. Vi tror och hoppas på att detta kommer bli startskottet för en ökad samverkan över gränser i Borgholms kommun.

Emma Gustavsson

folkhälsosamordnare

Ohälsotalet – Mått på utbetalda dagar med sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliterngspenning, sjuk- och aktivitetsersättning från socialförsäkringen per försäkrad 16-64 år. Ohälsotalet innehåller inte dagar med sjuklön från arbetsgivare. Alla dagar är omräknade till heldagar, till exempel två dagar med halv ersättning blir en dag (Försäkringskassan).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons