Annons

Rättvis integration mot (s)egregation

Insändare • Publicerad 21 april 2009

Vi moderater är aktivt engagerade i utvecklingen av vår partipolitik och vi strävar offensivt efter attraktiva lösningar på de samhällsproblem som Sverige kommer att möta i framtiden. Sedan 1900-talets mitt har Sverige blivit ett alltmer mångkulturellt samhälle. Det välkomnar vi. Internationalisering och invandring har en positiv betydelse för oss, men innehåller en rad utmaningar. Sverige behöver en politik som inkluderar bra mottagande och snabb integration i vårt samhälle. Moderaterna tar därför nu ett helhetsgrepp på migrations- och integrationspolitiken.

 

Annons

Vi moderater vill att Sverige ska vara ett mer öppet land. Därför är det viktigt att asyl inte är enda sättet att komma hit. Nu är det lågkonjunktur men redan 2011-2012 tilltar 40-talisternas pensionsavgångar, samtidigt som de kullar som kommer in på arbetsmarknaden parallellt inte räcker till på långa vägar enligt Arbetsförmedlingen. För möta arbetsmarknadens framtida krav öppnade alliansregeringen 2008 möjligheten till arbetskraftsinvandring.

 

Den moderata arbetsgruppen mot utanförskap och segregation föreslår att de som flyttar hit till Sverige och behöver samhällets hjälp för att etablera sig ska genomgå en obligatorisk introduktion, ett så kallat startkontrakt. Målsättningen är att både män och kvinnor ska delta och sikta på egen försörjning, skaffa bostad och arbete, samt få grundläggande kunskaper om svenska lagar och regler.

 

Socialdemokraternas invandrings- och integrationspolitik var djupt orättvis. Folk som erbjöds en fristad i vårt land lämnades vind för våg efter ankomst, utan verktyg för att kunna integreras i samhället och bygga sin egen vardag. Resultatet av de rödgrönas integrationspolitik blev tyvärr segregerade miljonprogramsområden, utanförskap och dystra framtidsutsikter.

 

Vi moderater föreslår olikt Socialdemokraterna ett behållande av möjligheten till val av eget boende, men vi vill reglera ersättningsnivåerna för dem som väljer att flytta till en redan överetablerad kommun. Vi anser att den som kommer till Sverige bör bosätta sig där det finns möjlighet till arbete och lämplig bostad. Fler barn i vårt land ska få möjligheten att ha föräldrar med ett eget arbete och egen inkomst.

 Målsättningen med vårt förnyelsearbete inom integrationspolitiken är att alla i vårt land, svenskar som hitflyttade, ska erbjudas samma möjligheter från samhällets sida för att kunna skapa en egen trygg tillvaro, präglad av egenförsörjning, självständighet och lika villkor.

 

Kent Ingvarsson (M)

Annons

kommunstyrelsens

ordförande, Mörbylånga

 

Eddie Forsman (M)

gruppledare, Borgholm

 

Jan R Andersson (M)

riksdagsledamot, Kalmar län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons