Annons

Rapport från verkligheten del 2

Replik på inlägg på Mörbylångas socialchef och omsorgschef insändare.
Publicerad 11 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tack för ert svar på min rapport från verkligheten. Ni vill väl, och gör ett bra jobb efter de direktiv ni får. Men det fungerar inte så bra. Vi brukare får ingen kontinuitet i vården. Personalen blir sjuk, ofta i psykisk ohälsa, och det blir svårare och svårare att få personal till vårdande yrken

Nu får vi tänka efter, när började den här ordningen. Jo, det började ungefär samtidigt som vi tyckte att nu ska vi digitalisera allt. Datorer är något fint och modernt, och kritiserar man den digitaliserade världen, är man illa ute. Så därför vågar ingen säga, att allt är nog inte så bra med alla telefoner och datorer.

Annons

Vilka är det egentligen som bestämt att hela välfärden ska styras av samma program, med programmerare som gör upp dagens arbete. Vilka har sålt programmen till hela Sverige, kanske till hela Europa?

Det är som i sagan om Kejsarens nya kläder, i sagan håller alla med om att kejsarens nya kläder är fina, ända tills någon säger ”men han är ju naken”.

Vi brukare får en gång om året svara på en enkät från Socialstyrelsen, om vad vi tycker om vården. Men där ställs inte frågorna, om vad vi tycker, om att det inte är någon kontinuitet på personalen, eller om vi tycker det är bra att all personal kan läsa om våra vårdbehov i telefonen. Många brukare blir och är deprimerade, det kan till en del bero på att man trots de dagliga besöken känner sig ensam, när man inte vet vem som kommer.

Vården har digitaliserats, men ingen har frågat personalen hur det fungerar. Varken före, under, eller efter införandet av programmerare. Det är programmerarna som lägger upp hemtjänstens arbete minut för minut. De styr sedan hemtjänstens arbete genom direktiv på telefonerna.

Vi har idag massjukskrivningar i vården, den psykiska ohälsan brer ut sig. Jag vill påstå att det beror på digitaliseringen av vården. Det är dags att ifrågasätta systemet, är det verkligen så billigt och bra?

Det mullrar lite överallt i Sverige. I Göteborg har fackförbundet Kommunal anmält kommunen till arbetsmiljö verket. Därför att de anser att personalen arbetssituation inte är bra. I Uppsala är det många syriska män (inget fel på män, eller invandrare) som arbetar inom äldreomsorgen, för den personal som fanns har flytt fältet. Mitt tjugo åriga barnbarn provade att arbeta inom hemtjänsten i två månader, sedan slutade hon. Anledningen var att arbetet var minuten styrt, och så vill hon inte jobba. Osv.

Ni måste förstå, imorgon kan det vara du, eller dina anhöriga som måste leva med det här systemet. Jag tror inte att ni vill det.

Brukare

Annons
Annons
Annons
Annons