Annons

”Rädda Ölands kvarnar”

Insändare • Publicerad 14 januari 2008

Jag läste i Ölandsbladet att de öländska väderkvarnarna kommer att decimeras om inte krafttag tas för att bevara det kvarnbestånd som finns i dag. Det krävs både medel och kunskap för att klara av detta uppdrag, men visst är det möjligt.

Man kunde bilda en fond för att bevara dessa fornminnen som är (sedda med mina ögon) så starkt förknippade med detta säregna landskap som stora Alvaret, att utan väderkvarnar skulle inte Öland vara Öland. Dessa vackra byggnadsverk som numera är till för att behaga våra sinnen och det finns ingen turist som besökt Öland som inte tagit en bild av en väderkvarn, förmodligen det mest ”plåtade” objektet på Öland.

Annons

För att återgå till den fond som jag tidigare nämnt så vore väl det ett sätt att få in pengar på. Man kunde trycka upp inbetalningsblanketter och lägga i affärer, turistbyråer, bibliotek och så vidare. Jag tror att många ölänningar, sommarstugeägare och turister skulle med varmt hjärta bidraga med en slant för att få ha väderkvarnarna kvar både idag och i framtiden. Så kanske man kunde trycka dekaler, tillverka knappar, nålar, smycken för försäljning. Det finns säkert många andra sätt att få in pengar på, det är bara låta fantasin flöda.

Varje gång jag åker förbi Resmo och ser den vackra stubbkvarnen som ”stod” vid alvarkanten känner jag mig lite sorgsen. När Per kom svepande från havet vidare över Mörbylångadalen blev det för mycket för denna ärofyllda gamling så idag ligger han där som en slagen hjälte. Så jag önskar Ölands Kvarnförening lycka till med bevarandet av dessa klenoder.

Sune Svensson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons