Annons

”Pensionssystemet måste ses över”

Här i Kalmar län kommer genomsnittspensionen år 2019 att ligga på cirka 13 383 efter skatt. Pensionsnivåerna blir alltför låga för många äldre. Dessutom halkar pensionerna successivt efter löner, hyror och andra utgifter de kommande åren - pensionärernas köpkraft försämras.
Publicerad 19 januari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pensionsnivåerna blir alltför låga för många äldre, anser insändarskribenterna.
Pensionsnivåerna blir alltför låga för många äldre, anser insändarskribenterna.Foto: Arkiv

Samtidigt bedöms en månadsbudget - utan bil - med vanliga räkningar och matkostnader hamna på strax under 4 800 kronor. Till detta kommer bostadskostnader, där genomsnittshyran för en tvårumslägenhet ligger på strax under 6 000 kronor.

Breda grupper pensionärer har alltså så skrala pensioner efter ett långt arbetsliv att de antingen inte klarar av alla basutgifter eller bara gör det precis. Det är orimligt att man som senior inte har råd att träffa vänner eller barnbarn, eller kan skaffa en ny smarttelefon eller byta ut sina glasögon. Det är tyvärr inte konstigt att förtroendet för det svenska pensionssystemet dalar, bland unga såväl som äldre.

Annons

Livet som senior ska inte handla om att ekonomiskt tvingas välja bort saker mot sin vilja. Man ska känna trygghet och frihet att leva väl efter ett långt liv i arbete och många års skatteinbetalningar. Pensionssystemet måste därför ses över i sin helhet med målet att ge trygga pensioner för både dagens och framtidens pensionärer.

Eva Eriksson, 
förbundsordförande SPF Seniorerna

Chatrine Pålsson Ahlgren
, distriktsordförande SPF Seniorerna Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons