Annons

P-avgifter under Skördefesten

Insändare • Publicerad 19 oktober 2007

Under Dagens ris i förra lördagens Ölandsbladet ondgjorde sig en skördefestbesökare över att Editgården tog P-avgift. Från administrationen av Sveriges största landsbygdsmanifestation vill jag ge en helhetsbild när det gäller trafiksituationen och våra aktörers ansträngningar.

När det gäller Editgården specifikt, så var de ute i god tid och rådgjorde med mig hur de skulle kunna ordna parkering på ett välorganiserat sätt. Så att det inte skulle stå bilar i den smala vägen till hinders, så att de uppfyller räddningstjänstens önskemål, så att de kan ersätta personal som arbetar som P-personal i ur och skur. Aktörerna vill ogärna ta P-avgifter men vi beslöt att det var en lätt pollett för besökare som fick trygg parkering och för Editgården som tecknat ansvarsförsäkring. Direkt efter festen meddelade Editgården att besökare hade tjugan klar i handen från sin bil, men att flera bilar även hade var sin tjuga per passagerare som uppskattning! Så insändaren kändes väldigt enstaka i sin klagan. Alla som är med i det tryckta skördefestprogrammet och på Skördefestens hemsida är betalande deltagande aktörer. Således är Editgården auktoriserad, fullvärdig, betalande deltagare.

Annons

Generellt sett över Öland är parkeringsfrågan ett viktigt arbetsfält som vi jobbar fortlöpande med. Vi jobbar utifrån erfarenhet från elva år och i samarbete med polis och räddningstjänst. Över ön finns det P-möjligheter som i många fall är så tydliga i sin lokala situation så bara en P-skylt behövs utan personal. I andra fall kan P-platsen vara tydlig men personal behövs för att dirigera fordon på P-området. Alla på Öland vill ju bjuda till generöst och inte ta P-avgifter eller inträde så långt det är möjligt. Ett gott exempel på stor P-personal som ställde upp med generositet var Ölands Djur- och Nöjespark som i år agerade gratis vid Night Glow! Men mörker, smala vägar, ansvarskänsla och säkerhet kräver i vissa fall P-personal ute på ön där bygdens ölänningar i enstaka fall måste få en liten ersättning för jobb i ur och skur.

Anne Wilks

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons