Annons

Översyn av strandskyddet på Öland

Insändare • Publicerad 10 oktober 2011

Länsstyrelsen har i samråd med Borgholms och Mörbylånga kommun gjort en översyn över strandskyddet på Öland till följd av den nya lagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2009. Rapporten finns att hämta hem från länsstyrelsens hemsida. För Borgholms kommuns finns 22 delområden som är beskrivna i text och med kartor.

Samhällsbyggnadsörvaltningen har tillsatt en arbetsgrupp som noga gått igenom alla delområden och lämnat synpunkter. Nämnden har antagit förslaget till yttrande och detta ska också behandlas i kommunfullmäktige. Sammanfattningsvis innebär nämndens förslag att:

Annons

• Strandskyddet ska fortsätta vara 300 m utefter Borgholms kommuns kuster, 300 m på land och 300 m i vattnet.

• För tätorter och områden med samlad bebyggelse ska strandskyddet vara 100 m, på land och i vattnet. Dessa områden omfattas oftast av detaljplan eller bör omfattas av detaljplan. I detaljplanarbetet bestäms hur marken ska användas, naturmark, bostäder, vägar, grönområden, fria stränder, skötsel mm. Detta kan utformas bättre genom planläggning enligt PBL  än genom generella regler enligt miljöbalken och beslut av länsstyrelsen/staten.

• När en detaljplan ändras eller upphävs bör strandskyddet i tätorter och i områden med samlad bebyggelse vara 100 m, på land och i vattnet.

• Hornsjöns strandskydd bör vara 200 m på land och 100 m i vattnet, dvs som nu.

Göran Borgö

Samhällsbyggnadschef

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons