Annons

ÖTAB och borgensåtagande

Insändare • Publicerad 13 oktober 2009

Ölandsbladet har rapporterat flertal gånger om ÖTAB:s tveksamma ekonomi och Kommunalförbundets borgensåtagande på bolagets checkkredit (fullt utnyttjad?). Lisbeth Lennartsson säger i torsdagens tidning att det är för mycket begärt att kräva att borgen ställs av Vöabs ägare. Vad är det för trams och gynnande av enskilda företagare på skattebetalarnas bekostnad!?? Naturligtvis skall Vöab och/eller dess aktieägare teckna borgen för krediten i stället för Kommunalförbundet.

Kan man inte ordna detta skall enligt min uppfattning borgensåtagandet sägas upp av Kommunalförbundet. Kan bolaget då inte reglera krediten får Kommunalförbundet naturligtvis betala in beloppet men får då även regressrätt mot ÖTAB. Den fordran som uppkommer på ÖTAB kan Kommunalförbundet räkna av mot framtida utgifter för turistinformationen som köps av ÖTAB.

Annons

Som det nu är kan ÖTAB med hänsyn till den svaga ekonomiska ställningen kanske begäras i konkurs eller likvidation och då får Kommunalförbundet lösa in checkkrediten i egenskap av borgensman utan att få någon möjlighet att få tillbaka några pengar. (Det kan naturligtvis även ske om inlösen av krediten sker som ovan.)

Alexander Yxhugg

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons