Annons

”Ötab är inte nära konkurs”

Insändare • Publicerad 20 juni 2007

Som medlem i Ölands Näringsliv och indirekt delägare i ÖTAB blir jag både arg och förfärad när jag läser hur Ölandsbladet beskriver vårt eget turistbolag. Vadå nära konkurs? Det är totalt fel och har inget med verkligheten att göra. Dessutom är det ett direkt skadligt påstående för vilket bolag som helst att bli utpekat som konkursmässigt. Vad ska kunder, leverantörer och anställda tro när de läser tidningen och det här slår ned som en blixt på frukostbordet. Det är klart att detta skadar vårt turistbolag och det är rent åt skogen.

Jag har försäkrat mig genom kontakter med bolagets VD och styrelseordförande att det inte föreligger någon som helst konkursrisk. Det som påstås i lördagstidningen är rent hypotetiskt spekulerande om vad som händer om bolaget inte får de redan utlovade pengar av sin hälftenägare Kommunalförbundet eller från oss i näringen. Skulle det bli så att politikerna inte står för sina löften i den pampiga Avsiktsförklaringen från december -06, ja då kan naturligtvis ÖTAB få problem på sikt. Precis på samma sätt som mitt företag eller Ölandsbladet också skulle bli konkurshotat om kunderna och pengarna slutade komma efter en viss dag.

Annons

Men det är ett resonemang som inte ska slås upp med krigsrubriker eftersom det inte är aktuellt i verkligheten. Precis lika lite som att ÖTAB ska gå i konkurs på tisdag. Skandal! Är mitt ord för den här smörjan i veckan för midsommar. Nu ska vi göra affärer och ta hand om våra besökare på Öland. Inte snacka skit och sprida oro helt i onödan. Har politikerna problem att ta sina utlovade beslut så får vi diskutera hur ägandet av Ölands Turist AB ska se ut i framtiden. Vi är beredda så hör av er.

Richard Teern

RED SVARAR

I artikeln förklarade Kent Ingvarsson, kommunalråd i Mörbylånga och tidigare ordförande för Ötab, att: ”Säger inte fullmäktige ja på måndag, går de (Ötab) i konkurs på tisdag” – därav artikeln och rubrikerna. Om insändarskribenten känner oro och fasa över Ingvarssons beskrivning av turistbolaget bör han vända sig dit, och inte till Ölandsbladet.

Inför kommunfullmäktige upprepade dessutom kommunalrådet Kent Ingvarsson att ”att politikerna var piskade att lägga in pengar, annars blir det konkurs.” En annan Mörbylångapolitiker, Ove Karlesand, talade om att man ”fortsatt måste dynga in pengar.” Detta är citat ur Barometern och Östran.

Det är obegripligt att Teerns ilska riktar sig mot Ölandsbladet och inte mot uppgiftslämnarna, vilka vi citerar. Vi vill alla ha ett välskött turistbolag på Öland, men det innebär ju inte att Ölandsbladet måste censurera vad politiker säger till oss.

Red

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons