Annons

”Östra Öland lyst i bann?”

Insändare • Publicerad 7 november 2007

Vad är det som håller på att hända på östra sidan av Öland? En gång var Centerns mantra, ”Hela Sverige ska leva”. Om detta slagord används om vår ö ”Hela Öland skall leva” känns det som ironi när alltfler verksamheter läggs ner eller planeras att läggas ner på östra sidan i Borgholms kommun.

Först försvann en nödvändig men inte kommunal service. Det finns ingen bensinanläggning på denna sida och så har det varit ett år. Distriktsköterskemottagningen i Långlöt försvinner när den nya organisationen börja gälla vid årsskiftet. Nu gäller det skolorna som enligt förslag skall läggas ner, helt eller delvis. Att Runstens skola omfattas av detta förslag har varit en hemlighet. Bygden, föräldrar och elever är chockade. Planerna som tidigare presenterats var att skolan skulle byggas om och även ge plats för Näktergalens förskola. Personalen på skolan har fått uppgiften att tänka igenom och planera för hur de önskar att den nya skolan ska se ut. Så kommer detta dråpslag  utan förvarning.

Annons

Det sägs att små skolor inte når upp till målen, att inflyttare inte låter barnen gå i de små skolorna utan väljer större skolor. Hur många har valt detta alternativ? Om man inte når de uppsatta målen så är det kritik av lärarkåren och då är det en kommunal angelägenhet att se till att lärarna får mer utbildning. Men det har sagts att skolans personal är mycket bra. Hur rimmar då denna kritik. Når man målen vid de icke nedläggningshotade skolorna? Det påstås också att skolbarnen har alltför få kontakter i en mindre skola. Har eleverna tillfrågats och instämmer i detta påstående? Runsten med omnejd är inflyttningsorter med pendelavstånd till Kalmar. När hus blir lediga finner de snabbt köpare, oftast av familjer med barn.

Flytta Näktergalens ursprungliga byggnad till skolan och låt den bli ett handikappvänligt bibliotek. Det har varit förfrågan om lämplig lokal för pensionärsverksamhet. Denna verksamhet skulle rymmas tillsammans med biblioteket. Det skall enligt uppgift byggas bostäder på den tomt som står och väntar på detta. Vi har en affär som har apotek och bankservice och som välsignas av hemtjänsten. Låt oss slå vakt om det vi har och se möjligheterna istället för kortsiktiga negativa lösningar.

Runstens intresseförening

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons