Annons

Öppet brev till ledningen för Trelleborg Forsheda

Insändare • Publicerad 19 oktober 2007

Vi är ett antal personer som jobbar på en liten fabrik i Sverige som är belägen i Mörbylånga på södra Öland, där vi är 110 anställda. Vi ägdes i många år av ett utländskt företag men för några år sedan blev vi återigen svenskägda och trodde väl att nu är väl allt ok. Ack vad vi bedrog oss.

För nu har ledningen för Trelleborg, som tog över, beslutat att lägga ner Forsheda i Mörbylånga. En del maskiner kommer att skickas till huvudorten Forsheda, en del skickas till Örebro och en del till Ösel i Estland. Det är klart vi protesterar. Konstigt vore väl annars. Det är klart ledningen ignorerar oss totalt. Konstigt vore väl annars. Här finns ju pengar att tjäna. I Estland till exempel är lönerna en fjärdedel av de svenska. Detta borde ju rimligen göra resten av de anställda inom koncernen oroliga. För i och med detta talar dom ju om att anställda i Sverige tjänar för mycket, och att facket mest är en besvärlig part med sitt evinnerliga tjatande om löneavtal.

Annons

Mest betyder det här förstås för Mörbylånga som tätort. Öland är ganska glest befolkat. Drygt 13 500 bor i Mörbylånga kommun, jämfört med Trelleborg kommun med 40 000. Skulle man räkna procentuellt skulle en liknande industri i Trelleborg alltså ha 320 anställda, i Stockholm över 6000 anställda. Då förstår ni, alla fall en del av er, vilken effekt det här har på samhället. Tyvärr har Forsheda Trelleborg ingen respekt eller förståelse över detta. Detta behöver helt enkelt inte Trelleborgs ledning bry sig om. Trelleborg ligger ju så långt från Mörbylånga. Inte behöver man bry sig om att det inte finns så många industrier på Öland. Folk kan väl flytta. Sånt är livet. Eller att det skulle påverka resten av samhället, som så enkla saker som Konsum, Ica, Räddningstjänsten, skola. Osv. Nej Trelleborg verkar inte ta något som helst samhällsansvar.

Allt handlar om pengar. Aktieägare vill ha mer pengar. Vi vet hur det är. Vi är själva aktieägare. Klart vi vill ha mer utdelning. Frågan är till vilket pris. Vill vi gå över lik? Är vi villiga att göra människor ledsna och arbetslösa om vi verkligen tänker efter. Är det värt priset Egentligen? Vi tar i alla fall illa upp när några av de anställdas tonåringar börjar gråta för att pappa eller mamma ska få sparken. Som tur är så behöver ledningen inte bry sig. Vi hoppas verkligen inte att människor är sådana, men Trelleborgsledningen är verkligen bilden av kapitalister. Bilden av människor som skiter i att dom kliver över lik, som struntar i hur det går för en viss ort. Det är tragiskt. Själva hoppas vi att om detta symboliserar en kapitalist så är vi inga kapitalister utan humanister. Något som Trelleborgs ledning aldrig kommer att bli. Våran lojalitet sen över 30 år betyder ingenting och kan man verkligen garantera leveranstryggheten till sina kunder i fortsättningen?

Till sist kan vi inte låta bli att citera några av Trelleborgs fina ”code of conduct”, alltså hur man uppför sig: ”Som företag är vi en del av det samhälle vi finns; därför har vi ansvar för vår verksamhet för våra anställda och för miljön runt omkring oss”. Ord som nu bara ekar tomma och som nu anses mer skrattretande. Trelleborg följer inte ens sin egen ”code of conduct” som dom tydligt talat om för oss hur otroligt viktig den är.

Vi hoppas förstås att Trelleborg ska ta sitt sunda förnuft, om dom har något, tillfånga och låta vår fina fabrik och vår kompetenta personal i Mörbylånga vara kvar. Tyvärr så vet vi dock redan nu att vi talar för döva öron då kapitalisterna redan har bestämt sig. Mycket vill alltid ha mer till vilket pris som helst. Eller hur??? Ni får gärna svara. Om ni har tid. Men ni kanske är upptagna med att räkna igenom alla pengar ni kommer att tjäna på detta.

Personalen på Trelleborg Forshedas fabrik i Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons