Annons

Om min film Ödeland

Insändare • Publicerad 10 juli 2009

Det har från olika håll frågats vad jag vill uttrycka med den satiriska burleska filmen Ödeland som kunde (Jag tog bort Ödeland från nätet den 4.7.2009 på grund av osmakliga kommentarer från besökare) ses på internetportalen YouTube.

Det som utlöste tanken om att göra en film om Rällaskogen var ett uttalande av Ulf Eklöf: ”...vi har mark, idéer och resurser, det enda som kan stoppa våra planer är byråkrati ....”.

Annons

Ett citat som kan återfinnas i Ölandsbladets online-arkiv: ”Eklöfs ambition: Vi ska bli Sveriges främsta golfresort”. Publicerat den 23 november 2007

Det uppfattade jag som ganska magstarkt och när jag sedan tog del av byggplanerna för Rällaskogen och under vinterpromenaderna såg de enorma timmerstaplarna med avverkade träd var måttet rågat. ”Vad kan jag, en musiker, göra för att ge uttryck för mina känslor?” Svaret blev filmen Ödeland.

Ödeland — en satirisk burlesk — bygger på Ulf Eklöfs ovannämnda citat „... vi har mark, idéer osv.” och är i tre delar: 1. Gorillorna. 2. Rälla Rallyt. 3. Avverkningen.

1. Dom sovande gorillorna som med golfbollar har gjorts blinda, döva och stumma. Idén kommer från dom välkända tre aporna: ”De tre aporna är ett gammalt motiv i japansk konst. Det föreställer tre apor, varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Motivet förknippas med det japanska mottot att ”inte se (något ont), inte höra (något ont), inte säga (något ont)”. Ur Wikipedias OnlineLexikon.

2. Om byggplanerna för Rällaskogen genomförs kommer skogen att bli insnörjd av bilvägar. Rälla Rallyt illustrerar hur biltrafiken oupphörligt kretsar runt skogen.

3. Under den senaste vintern (vintrarna?) har mängder med träd, stora som små och av alla de slag, avverkats. Jag har bara fotograferat en bråkdel av de timmerhögar jag sett! Listbeth Lennartson uttalande ”Där samma leveranssedel på timmer visas 3 gånger och samma virkeshögar flera gånger från olika håll för att förstärka effekten” stämmer bara delvis. Filmen hade blivit mycket längre om jag tagit med alla avverkade träd. Att jag visar samma leveranssedel flera gånger (5) stämmer, det kunde jag ha gjort bättre, bilder har jag nog. Å andra sidan hade jag inte intentionen att göra en dokumentärfilm, utan ett uttalande som låg inom mitt kompetensområde — ett samspel mellan bilder och toner.

Stefan Olof Lundgren

PS. När Lisbeth Lennartson säjer angående ”skräckfilmen” att den är ”kränkande mot demokratin” så torde väl snarast Ulf Eklöfs ovanstående citat visa på vilken roll en demokratisk byråkrati spelar i hans ögon: ett hinder för exploatering av deras egendomar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons