Annons

Öland själ i fara

Insändare • Publicerad 25 november 2013

Håller miljörörelsen på att lura oss ölänningar, och för övrigt alla svenskar, till olönsamma investeringar såväl ur ekonomisk, som ur miljösynpunkt? Ja mycket tyder på detta. Cementas och O2:s omdiskuterade vindkraftverk i Albrunna har i dagarna fått grönt ljus av kommunens tjänstemän, ett vindkraftbygge som kan hota världsarvsstatusen för Ölands stora alvar.

Professorn i nationalekonomi Stefan Fölster har i en aktuell artikel redovisat att Tyskland, som beslutat sig för att stänga alla kärnkraftverk och i stor skala satsa på bland annat vindkraftverk, står inför ett stort fiasko, såväl ekonomiskt som ur miljösynpunkt. Sol, vind o vatten förmår inte producera mer än 2,3 procent av det tyska energibehovet.  Cirka 9 procent täcks av biobränslen. Resterande 89 procent måste täckas av kol och gas. Resultatet har blivit att Tyskland är ett av ytterst få länder i Europa där koldioxidutsläppet ökat 2012. Som jämförelse kan nämnas att Sverige under samma tid har minskat koldioxidutsläppen rejält. Tysklands väg har varit, att ge stora bidrag till vindkraften och andra förnyelsebara energislag, för alla som producerar och matar in energin i elnätet. Kostnaderna för detta har vältrats över på elpriset som nu är över 2 kronor kilowattimme och beräknas inom kort överstiga 3 kronor.

Annons

De utlovade gröna jobben har smält bort. Sysselsättningseffekterna har varit små eller negativa. Gasleveranserna täcks bland annat i form avtal med Ryssland, som i andra fall visat sig vara en ytterst oberäknelig affärspartner. Fiaskot för Tysklands del är uppenbart.

Vi får inte hamna i samma situation på grund av felaktiga ekonomiska kalkyler, och förstöra vårt vackra land med snurror här och där, som i praktiken inte är lönsamma utan bidrag. För Ölands del måste detta stoppas, så att vi även i framtiden kan hänvisa till att Öland är solens, vindarnas och vattnets ö, med en orörd natur, som bevarar det öländska alvaret intakt.

Kurt Sjölund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons