Annons

”Öland och Gotland bör bli ett”

Insändare • Publicerad 17 juli 2008

INSÄNDARE

Det är dags att för svenska myndigheter och beslutsfattare att i sitt fortsatta regionspusslande inse att varken Öland eller Gotland passar in i fastlandsregionerna. Öland har inget gemensamt med de småländska obygderna, lika litet som Gotland skulle ha en naturlig roll som yttersta utkanten i en storstadsregion.

Annons

Jag vill därför torgföra tanken på att Öland och Gotland får bilda en gemensam region, en Östersjöregion med Visby som regionscentrum, där Donnerska huset vid Donners plats med fördel kan användas for Östersjöregionens administration. SIDAS Östersjöenhet kan flytta någon annan stans, finns inga andra mer lämpade lokaler för SIDA i Visby med omnejd står ett utrymt stadshus i Borgholm till förfogande. Regionfullmäktige kan omväxlande ha sina möten i Donnerska huset och den oanvända tingssalen i Borgholms stadshus. Någonting kan ju lokaliseras till Borgholm också.

Öland och Gotland har mycket gemensamt och ganska stora likheter. Det är mindre som skiljer mellan de båda stora öarna än vad som skiljer mellan Öland och Småland eller mellan Gotland och Stockholm. I en gemensam region kan vi driva igenom minst två dagliga färjeförbindelser mellan öarna sommartid samt någon form av båttrafik mellan öarna även vintertid. Givetvis kan vi samarbeta öarna emellan om turistnäringen. Dom som vill åka till Öland vill också åka till Gotland och vice versa.

Jag är heller inte främmande för en Östersjöregion i ett vidare perspektiv där i så fall även Bornholm, Åland, Ösel och Dagö skulle kunna ingå, fortfarande med Visby som den givna centralpunkten. Men i dagsläget är det Öland plus Gotland som får utgöra den nya Östersjöregionen.

Sen får dom gnöla bäst dom vill i Stockholm, Jönköping och dom andra smålandsmetropolerna. Vi klarar vår utveckling dem förutan, och vi gör det bäst vi Östersjö-öar tillsammans.

Per Lublin

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons