Annons

Öland behöver ett gemensamt Näringslivskontor

Insändare • Publicerad 28 oktober 2011

Ölands Näringslivskontor har sitt ursprung i en skrivelse som inkom i september år 2006 från Moderaterna på Öland genom Eddie Forsman och Kent Ingvarsson.

Skrivelsen är saklig och fylld av goda argument för ett gemensamt Öländskt Näringslivskontor. Argument som fortfarande är lika aktuella. Omorganisation tar tid. Hösten 2008 kunde Ölands Näringslivskontor starta verksamheten,det tillfördes då en nysatsning med två företagslotsar. Styrningen av verksamheten sker via Ölands Kommunalförbund där de bägge kommunstyrelsernas arbetsutskott ingår. Sommaren 2010 antog Ölands kommunalförbund ett dokument, framtaget i samarbete med öländska företagare och finansierat av Tillväxtverket, som utgör grunden för Ölands Näringslivskontors arbete.  Den politiska viljan framgår i tydliga mätbara mål liksom under den antagna rubriken Tillväxt genom samverkan i världsklass!  Det har inte vid något tillfälle framförts kritik från politiker i styrelsen eller synpunkter och förslag till förändringar av detta styrdokument. Tvärtom så har Ölands Näringslivskontor nyligen fått uppdraget att, förutom övriga politisk beslutade projekt som pågår, även administrera Cykelprojektet Fyr till Fyr, samt att fortsätta bedriva Ölands Turistbyrå och leda arbetet med framtagande av den så viktiga Turismstrategin för Öland. Under år 2011 har öländska företags möjlighet att påverka näringslivskontorets arbete ytterligare förstärkts genom bildandet av Ölands Näringslivsråd där företagen har majoritet och ordförandeposten. Vi hoppas att våra Allianskollegor inom Borgholmspolitiken säger nej till den socialdemokratiska motionen. Dvs nej till att lägga tid och kraft på att omorganisera och splittra Ölands Näringslivskontor och därmed även riskera att tappa fart i Turismstrategiarbetet. Vi politiker måste tillsammans med företag och näringslivskontor göra allt vi kan för ökat samarbete på Öland. Vi behöver alla hjälpas åt för att stärka Ölands konkurrenskraft inom turismnäringen och förbättra företagsklimatet i kommunerna. I kommande storregioner är det än viktigare att se framåt och att arbeta för att på alla sätt positionera och lyfta fram varumärket Öland. Vårt gemensamma Ölands Näringslivskontor är en viktig del i detta arbete.

Annons

För Centerpartiet i Borgholms kommun

Lisbeth Lennartsson

Daniel Nilsson

Peder Svensson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons