unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Motionen handlar om de dementa och inte om personalen

Grava missförstånd i Ölandsbladets artikel lördagen den 25 januari.
Anne Oskarsson (SD) förklarar syftet med motion kring äldreomsorg.
Anne Oskarsson (SD) förklarar syftet med motion kring äldreomsorg.
Foto: Arkiv
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Då Ölandsbladet har problem att läsa socialstyrelsens utlåtande som finns i Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer som jag hänvisar till i motionen, ser tidningen inte att i dessa riktlinjer framgår att medvetenhet om brukarens språk och kultur är oerhört viktiga komponenter i vården. De riktlinjer som jag hänvisar till gäller hela demensvården men kan förstås att gälla enbart nyinkomna. Jag vill betona med min motion att det ska gälla hela demensvården.

Ölandsbladet förstår inte heller att det är svårt för en invandrad person utifrån annan kultur som på grund av demens inte längre klarar svenskan att bli omhändertagen av en svensk som inte kan brukarens språk och inte känner till de kulturella förhållanden som denne kommer ifrån.

Samma gäller naturligtvis för äldre svenskar speciellt om personen är dement.

Personer som inte förstår eller blir förstådda upplever rädsla och frustration.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Detta gör den människan otrygg och svår att få lugn.

Motionen syftar endast till att det bör finnas rutiner och minimikrav för dem som vårdar och hur vården skall se ut. Det har hänt att personal har skickats till en brukare för att vara behjälplig med att laga mat och den som kom inte hade en aning om hur man lagar mat.

Göran Johansson, äldresamordnare. Hans mål enligt artikel inom ”Jobb och karriär” är: Bättre villkor skall locka männen till omsorgen. Han anser även att anställda skall kunna svenska samt efterlyser lägsta nivå på vårdkvaliten.

Kritiken verkar vara att de utifrånkommande inte skall få arbeta inom vården vilket inte framkommer i motionen. Motionen handlar om de dementa och inte om personalen.

Men tillbaks till Ölandsbladets artikel. Sverigedemokraterna anser att det är av yttersta vikt att den som skall omhänderta våra gamla skall ha tillräckliga vårdkunskaper och kunna förstå och tala den äldres språk på ett begripligt sätt, kan det vara så konstigt?

Anne Oskarsson

Riksdagsledamot och fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna

Läs mer

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

Öland

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

”Hos mig i Bläsinge kommer det vara öppen damm-trädgård, öppen ateljé med möbelkonst, ullhantverk och fårvallning”

Gamla möbler får nytt liv

Öland

Gamla möbler får nytt liv

”Jag letar efter unika saker som man kanske inte hittar överallt”

Som vanligt i Byxelkrok

Öland

Som vanligt i Byxelkrok

I Byxelkrok kör man på som vanligt den sista helgen i september, med marschaller, öppna bodar i hamnen och öppna butiker och restauranger.

Fåkens gäng i Växjö: Mikael Tornemo, Daniel Johansson, Tony Norlin, Filip Broman–Tornemo, Felix Karlsson, Linnea Elmberg, Alice Minnert och Emma Gränsmark.

Sport

Slog mästarklubben i premiären

”Var kaxiga. Det fick dem äta upp.”

Blåljus vill ha rödljus.

Öland

Här vill blåljus ha rödljus: ”Stora problem”

Brådskande utryckning - och risk för trafikstockning på Storgatan i Borgholm. En situation räddningstjänsten inte är nöjd med.

Åklagare Martin Svensson vid åklagarkammaren i Borås har bevis som binder två män till inbrotten i ICA-butikerna i Sandvik och Mörbylånga samt kassaskåpskuppen på Saxnäs camping.

Öland

Häktade för ICA-räden på Öland: ”Beslagtagit brottsverktyg”

Polisen är på väg att klara upp flera uppmärksammade