Annons

Minska matsvinnet i Kalmar län – släpp datumhysterin

Varje år slänger invånare i Kalmar län i snitt 45 kilo ätbar mat per person. En nyckel till att minska matsvinnet är att ändra inställning till datummärkningen. Vi uppmanar både matproducenter och konsumenter att släppa hysterin kring bäst före-datum, skriver Karl Andersson på nätbutiken Matsmart.
Publicerad 25 juli 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten uppmanar läsarna att släppa hysterin kring bäst-före-datum.
Insändarskribenten uppmanar läsarna att släppa hysterin kring bäst-före-datum.Foto: ARKIV

Sveriges totala matavfall uppgår till 1,3 miljoner ton varje år. Hushållen svarar för den största delen, men svinnet i butiker är också stort. Produktionen av den mängd mat som slängs motsvarar utsläpp av två miljoner ton koldioxid, eller ungefär en femtedel av utsläppen från Sveriges alla personbilar.

En av de viktigaste orsakerna till matsvinnet är okunskap om datummärkning. En Sifoundersökning visar att var femte svensk inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag.

Annons

Osäkerheten om datummärkningen visar på stor potential att minska matsvinnet. Bäst före-datum är bara en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Men mat som flingor, ris eller kaffe blir inte dålig bara för att måndag blir tisdag och bäst före-datumet passeras.

Det är en skillnad mot livsmedel med den andra datummärkningen, sista förbrukningsdag. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses inte säkra att konsumera efter att datumet har passerats och får då varken säljas eller ges bort. Det gäller varor som köttfärs, fisk och skaldjur.

Matsmarts vision är en värld utan matsvinn. Från olika matproducenter köper vi bland annat varor med kort bäst före-datum, och säljer sedan vidare till rabatterade priser. Förra året köpte invånare i Kalmar län totalt 77 ton mat från oss, mat som annars hade slängts. Det är en ökning med 54 procent jämfört med 2017.

För att minska matsvinnet ytterligare har vi två tips, ett till livsmedelsproducenter och ett till konsumenter.

Vi uppmanar fler livsmedelsproducenter att komplettera sin datummärkning, så att ”Bäst före” kompletteras med ”Men inte dålig efter”. Livsmedelsverket har godkänt en sådan märkning och flera producenter har redan infört den.

Till konsumenter som vill minska matsvinnet säger vi: Våga lita på dina sinnen. Luktar, smakar och ser maten okej ut så är den också okej att äta. Var inte rädd för mat som har kort eller passerat bäst före-datum.

Hysterin kring datummärkningen är för stor. Ju fler producenter och konsumenter som släpper fokuset på datumet, desto mer kan matsvinnet i Kalmar län minska.

Karl Andersson, vd Matsmart

Annons
Annons
Annons
Annons