Annons

Man måste kunna få hjälp även i Kalmar län

Nyligen kom beskedet. 132 arbetsförmedlingskontor läggs ner runt om i landet varav fem i Kalmar län. M, kd och sd har i riksdagen fått igenom en statsbudget som omöjliggör en vettig arbetsmarknadspolitik i hela landet, inte minst här där kontoren i Färjestaden, Mönsterås, Emmaboda, Nybro och Borgholm försvinner. Nu måste Kalmar läns politiker, på alla nivåer, agera gentemot sina rikspolitiker om man vill att hela Sverige ska leva, även här.
Publicerad 23 april 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många arbetsförmedlingar stängs i länet.
Många arbetsförmedlingar stängs i länet.Foto: Staffan Lindbom

När en kommun blir av med sitt Arbetsförmedlingskontor kan man tänka att det går att kompensera med digitala lösningar och att resa lite längre. Bor man i Stockholm city och ska ta sig några kilometer extra till Globen, Nacka eller Liljeholmen kanske det inte är så farligt, men om man bor tex i Emmaboda blir det 12 mil ToR för att besöka arbetsförmedlingen, en kostnad som det arbetslöse själv måste stå för. I Hultsfred och Oskarshamn ska arbetsförmedlare kunna åka ut för att träffa arbetslösa. Detta system med obemannade kontor innebär att kontakten med näringslivet försvinner, en viktig kontakt för att kunna bedöma insatser som matchar behovet på orten och ge de arbetslösa rätt förutsättningar för att få lediga jobb.

I enlighet med Januariavtalet som ju undertecknats av S, MP, C och L ska delar av arbetsförmedlingens uppgifter lösas med fristående aktörer. I Högsby med länets högsta arbetslöshet finns som på många andra orter i länet endast 1 till 3 fristående leverantör. Detta är inte en fungerande marknad eller valfrihet! Att till i höst, när lokalerna stängs ner och de anställda slutar, ha en fungerande marknad är osannolikt.

Annons

Det finns anledning att reformera arbetsmarknadspolitiken och det går inte att ha Arbetsförmedlingskontor precis överallt. Men för att hjälpa en person som står långt ifrån sitt nästa jobb, måste de få möta professionella människor regelbundet och nära. För många kan det handla om socialkonsulenter, audionomer, fysioterapeuter, psykologer eller arbetsterapeuter. När inte bara lokalkontoret försvinner utan även åtta av tio socialkonsulter förstår man att det här kommer att vara riktigt dåligt för de som behöver hjälpen mest. En hjälp som inte går att ge på Skype eller lösa digitalt på annat sätt. Och detta händer samtidigt som S, MP, C och L skrev i Januariavtalet att ”insatser för personer med funktionsnedsättning berörs ej av denna omläggning”…

De flesta kommuner har byggt upp egna arbetsmarknadsenheter för att komplettera Arbetsförmedlingen. På många ställen kan Arbetsförmedlingen säkert skapa vettig samverkan med kommunen för att täcka upp vakuumet som uppstår. Men vem tror att det går att göra så här brådstörtat när mer än hälften av alla kontor läggs ner? SKL har varnat för att Arbetsförmedlingen abdikerar från sitt ansvar och de har knappt inlett samtal med Arbetsmarknadsdepartementet om hur man ska göra istället.

Ni som företräder vårt län på olika politiska nivåer, oavsett partifärg, har nu inte bara möjlighet, utan också skyldighet, att prata med era moderpartier och försöka hitta en mer hållbar omställning av arbetsmarknadspolitiken än det här. För Kalmar läns skull.

Frida Larsson, distriktsföreningsordförande för Akademikerförbundet SSR Kalmar län

Alexander Ramsing, förbundsstyrelseledamot för Akademikerförbundet SSR på nationell nivå

Annons
Annons
Annons
Annons