Annons

(M) säger nej till kraftigt ökade politikerkostnader

Det senaste året har en parlamentarisk beredning arbetat med att ta fram ett förslag på hur den politiska organisationen ska se ut efter valet.
Publicerad 30 juni 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Eekonomiskt oansvarigt” anser moderaterna om kraftigt höjda politikerarvoden.
”Eekonomiskt oansvarigt” anser moderaterna om kraftigt höjda politikerarvoden.Foto: Arkiv

Beredningen hade tre uppdrag, utvärdera nuvarande organisation, föreslå eventuella förändringar samt föreslå ett nytt arvodesreglemente. De två första får vi ge dem godkänt i, men den sista är långt ifrån godkänt. Vi ser att den offentliga sektorn i Sverige kommer att få det svårare och svårare att få ihop sin ekonomi, med minskade skatteintäkter och demografisk utmaning. Detta gäller även Mörbylånga kommun, och att då föreslå en ökning av politikernas budget med 30 procent. Det är inte bara ytterst märkligt, utan helt ekonomiskt oansvarigt.

Vissa säger att demokratin måste få kosta, och att det bara är 1,7 miljoner kronor dyrare. Politiker ska självklart få skälig ersättning för det arbete de lägger ner i demokratins tjänst, men det förslaget som nu klubbats igenom av alla partier utom Moderaterna är överdrivet svulstigt. Enligt förslaget ska alla nämnder ha nio ledamöter och fem ersättare, vårt förslag var sju ledamöter och tre ersättare, de två vice ordförande i kommunstyrelsen som idag har en arvoderingsgrad på 40 procent där i stort sett alla sammanträdesarvoden ingår ska med det nya förslaget höjas upp till 75 procent med rätt till sammanträdesarvoden. Vårt förslag var en mindre ökning till 50 procent. Bara dessa till synes mindre korrigeringar hade minskat kostnaderna med cirka 700 000 kronor. Tyvärr fick vi inget som helst gehör för detta i fullmäktige.

Annons

Vi kommer att få anledning att återkomma i kommunfullmäktige efter sommaren angående nivåerna på politikernas arvoden, detta då själva arvodesreglementet ska beslutas, och vi hoppas då att övriga partier har tagit sitt förnuft tillfånga och ser orimligheten i det förslag som ligger för beslut.

Henrik Yngvesson, Carl Dahlin och Eva Folkesdotter Paradis för Moderaterna i Mörbylånga Kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons