Annons

”Lisbeth Lennartsson slirar med sanningen”

Insändare • Publicerad 18 juni 2008

Lisbeth Lennartsson lägger i lördagens Ölandsbladet skulden för Ölands Turist AB:s (Ötabs) dåliga ekonomi på Ölands Näringslivs Ekonomiska Förening (ÖN). I en insändare hävdar hon att föreningen skadat Ötab genom att inte leverera in pengar till Ötab.

Låt mig påminna om att det var i höstas som männen bakom Visit Öland AB (Vöab) offentligt dömde ut Ölands Näringsliv som ägare av turistbolaget. Lisbeth Lennartsson var snabbt ute i pressen och sade att det var bra att det ”tunga näringslivet” nu gick in och satte ner foten.

Annons

Hur kul var det för oss små turistföretagare när kommunalrådet i Borgholm offentlig sade att vi var inkompetenta? I samma stund som hon och andra ledande politiker sade att det behövdes nya ägare i Ötab dog möjligheten för Ölands Näringsliv att leva vidare. Hur motiverar man en småföretagare att satsa tusentals kronor i ett företag (Ötab) som ska skänkas bort för en krona?

Det är inte Ölands Näringslivs fel att Ötab-affären dragit ut på tiden. Det borde inte ha kommit som en överraskning för Kommunalförbundets ledning att man inte kan lova bort miljonbidrag för turistbyråverksamhet utan att ha gjort en offentlig upphandling.

Förhandlingarna mellan Kommunalförbundet och Vöab har pågått sedan i höstas. Hela tiden har det sagts att det var frågan om en s.k. inkråmsaffär, dvs att Vöab skulle överta själva verksamheten och flytta över den i ett nytt bolag. När Ölands Näringsliv sålde sina aktier för en (1) krona (samma aktier som ÖKL nu säljer för 136 501:-) sades också att det handlade om en inkråmsaffär.

Nu visar det sig att det plötsligt är själva bolaget som säljs. (När man säljer saker brukar man få betalt. I det här fallet betalar säljaren, Kommunalförbundet, 1 783 163 kronor till köparen för Skördefesten. Vöab får alltså nästan två miljoner av kommunerna för att köpa.)

Lisbeth Lennartsson slirar på sanningen när hon skriver att kommunerna tjänar sex miljoner på försäljningen av Ötab. Besparingen bygger på det anbud som Ötab har lämnat och gäller oavsett om kommunen äger Ötab eller inte. Det är inte Vöab som lagt ett lägre bud det är det helkommunala Ötab.

Hade man stått fast vid utfästelserna om att göra en inkråmsaffär hade kommunerna inte behövt köpa Skördefesten av Ötab. Nu ger Lisbeth två miljoner till Vöab utan att Skördefesten får ett öre.

Lisbeth Lennartsson tycker att Ölands Näringsliv skulle ha fakturerat sina medlemmar och påstår att hon mött ”många upprörda småföretagare” som tycker att avgifterna skulle krävts in.

Tänk att ingen medlem har sagt detta till styrelsen.

Och hur många är många Lisbeth? Två, tre, tio eller fler.

Varför dök ingen av dessa upprörda upp på föreningens stämma och krävde att få betala högre avgifter. Mig veterligen är det bara männen bakom Vöab som i april meddelade att de plötsligt ville kvarstå som medlemmar i Ölands Näringsliv och betala sina avgifter (fast de tidigare lämnat föreningen eftersom de tyckte att den inte borde finnas kvar som ägare).

Annons

Ska jag vara ärlig tror jag att Lisbeth Lennartsson hittar på.

Jag ber oförbehållsamt om ursäkt för denna anklagelse om några av de ”många upprörda småföretagarna” hör av sig till mig och förklarar att vi borde skickat ut räkningarna. Hade vi gjort det hade affären sannolikt inte varit färdig. Vårt beslut tvingade Vöab och Kommunalförbundet att sätta lite fart och inte låta Ötab fortsätta att leva i ovisshet om hur framtiden skulle se ut.

Insändaren är skriven på egen hand utan att ha frågat någon annan i styrelsen om vad de tycker.

Erik Cardfelt

STF Vandrarhem Stora Frögården

Ledamot i Ölands Näringslivs Ekonomiska Förenings

styrelse

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons