Annons

Ledare: En vinst som verkligen sätter fokus på solens och torkans ö!

Så vann då Öland TV4:s Soltoppen. Men det är verkligen ett besked som ölänningen inte vet om det ska firas eller begråtas.
Publicerad 15 augusti 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Bra eller dåligt att Öland vinner Soltoppen? Bra för besöksnäringen, men annars är förhoppningen också att vinsten kan ge fokus åt torkans verkningar på ön, påpekar Ölandsbladets ledarredaktion.
Bra eller dåligt att Öland vinner Soltoppen? Bra för besöksnäringen, men annars är förhoppningen också att vinsten kan ge fokus åt torkans verkningar på ön, påpekar Ölandsbladets ledarredaktion.Foto: Peter Boström

Vi är i mitten av augusti och torkan har ön fullständigt i sitt grepp. Det börjar likna en upprepning av 2018, det hemska året som beskrivs vara det torraste året genom tiderna på Öland.

På östra Öland har brunnarna redan sinat. Alvaret dammar.

Annons

Djuren har på sina håll redan fått lämna sina sommar-beten. Det sjömarkerna har att erbjuda räcker helt enkelt inte till för djuren. Extremt dyrt foder får komplettera eller ersätta.

Vi som bor på ön har otäckt nog nästan vant oss vid torkan. Intressant är det då att läsa röster från lantbrukare från andra delar av landet när de besöker Öland under sommarsemestern:

Här saknas innehåll

”Det va det värsta jag sett! Fick känslan av Australiska öken. 15 centimeter hög spannmål som va mycket gles och grå och matt majs, träd som dör. Jag fick en chock”, skrev en lantbrukare från Östergötland under Bondbönans blogg vid sitt besök på Öland.

Öland behöver regn. Det är därför det blir så kluvet med TV4:s Soltoppen och SVT:s Solligan. Vi behöver regn, massor av regn. Och det helst i flera år.

Men.

Visst har en förstaplats i Soltoppen betydelse för Solens och Vindarnas ö. Vi marknadsför oss ju så, en plats för alla de som vill sola och bada.

Ett billigare alternativ än Medelhavet och Kanarieöarna, men också lite tryggare i tider av krig och pandemier.

Familjen som står i valet och kvalet om vart husvagnssemestern ska gå - visst har det betydelse med en ö som med statistiken i ryggen kan erbjuda mer sol än någon annan plats i landet.

Lita på att turistnäringen kommer att kunna använda ”segern” i marknadsföringen av Öland. Öland har vunnit förr, fast det var några år sedan nu.

Så låt oss jubla över vinsten och möjligheten att profilera oss som besöksmål. Samtidigt kan statistiken också påvisa betydelsen av att fortsätta ta den öländska vattenkrisen på än större allvar.

Annons

Vi behöver myndighetsbeslut som skapar förutsättningar för grundvattenförsörjning. Torkans härjningar måste också likställas med andra extremväder såsom översvämningar när det gäller ersättningsnivåer.

Då kan vi verkligen jubla åt vinsten i Soltoppen!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons