Annons

Låt inte Öland bli utan Kastlösa Stiftsgård – vi behöver den!

Insändare • Publicerad 1 december 2009

Stiftet i Växjö och dess fullmäktige hanterar och förvaltar sina rikedomar som om Mammon var ledstjärnan. För att nämna något exempel har stiftet köpt en skogsgård i Nybro kommun för 28 miljoner kronor under året. Så är det över hela landet, kyrkan konkurrerar ut skogsbönder med sina stora rikedomar.

Det är hög förräntning som styr, inte värdet av mötesplatser. Det vittnar om att stiftet inte förstått värdet av marknadsföring av de andliga värdena. På Öland färdas mycket turister, svenska som utländska, som har behov av upplevelser som avviker från det stora utbudet. Kyrkan, om någon, behöver visa sig då de tappar många medlemmar varje år. För oss som medlemmar i Svenska kyrkan är det viktigt att stiftet inte glömmer bort att investera i mänsklig värme – det är en av huvudanledningarna till att många med mig är medlemmar i Svenska kyrkan.

Annons

Det naturliga vore i stället att stiftet satsade några miljoner i Stiftsgården och garanterade driften året om. Öland är ett landskap men försvinner i det stora stiftet.

De engagerade människor som finns kring Kastlösa Stiftsgård gör ett utmärkt arbete. De har arbetat länge under hotet av nedläggning. Särskild hänsyn borde tas till att Öland är unikt på många sätt. Världsarvet södra Öland borde ge många uppslag till att marknadsföra Stiftsgården och Svenska Kyrkan. Kastlösa Stiftsgård är oasen som bryter av mot det övriga kommersiella utbudet i upplevelsebranschen.

Öland och Kastlösa Stiftsgård får inte behandlas som en långt från Växjö liggande utmark. Låt inte Kastlösa Stiftsgård bli Stiftslösa Kastgård! Tänk om!

Berne Klysing

Glömminge

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons