Annons

Långsiktig hållbar ekonomisk politik

Insändare • Publicerad 31 maj 2011

I oktober 1999 ville moderaterna i Borgholms kommun sälja sitt helägda energibolag. Med pengarna skulle vi betala av på låneskulden eller placera pengarna i finansförvaltning.

Det kravet hörs varje valrörelse sade Sune Axelsson (S)dåvarande Ordförande i bolaget. Jag uppskattar att värdet på bolaget ligger någonstans runt 75 miljoner kronor då vi kan jämföra med andra bolag som sålts. Detta sade Sune Axelsson i Ölandsbladet den 7 oktober 1999.

Annons

Tror man att lösningen på Borgholms ekonomiska problem är försäljning av Borgholm Energi är man fel ute. Vore en mycket kortsiktig lösning sade Sune Axelsson då.

Vi moderater tror än idag att detta var den sämsta affär Borgholms kommun någonsin gjort, att inte sälja bolaget 1999.

Vi moderater ställde frågan då ”För vem var detta en bra affär att ha bolaget kvar”.

Den 23 oktober 1999 meddelar Borgholm Energi att man inte orkar utveckla elförsäljningen på egen hand utan man överlåter sin elhandelsrörelse (kunder)till Östkraft – mot att bolaget får aktier i Östkraft (idag Bixia). Genom affären fick Borgholm Energi en ägarandel i Östkraft på 3 procent som idag är 2,5 procent med ett värde på ca 7 miljoner.

Nu till den kommun som vi ser gjorde rätt ungefär vid samma tidpunkt.

Örkelljunga kommun sålde sitt elbolag och kunde placera 67 miljoner kronor i finansförvaltning. Placeringen är nu idag värd 207 miljoner kronor, trots att Örkelljunga inte återinvesterat avkastningen utan tvärtom konsumerat den varje år.

Avkastningen är runt 6 miljoner kronor varje år och den budgeterar man med. Den ger kommunen motsvarande cirka 60 öre på skatten. Den placeringen är det viktigaste beslut kommunen någonsin tagit säger ekonomichefen Kerstin Gustavsson.

Eddie Forsman (M)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons