Annons

”Lägg energin på vattenmätare”

Det talas om vår vattensituation på Öland men det görs föga för att förbättra den! Enligt vad jag hört har Södra Öland, nämligen Mörbylångas förvaltning infört vatten-mätare hos alla som får kommunalt vatten. Där kostar en lägenhetsavgift 1519 kr/år och avgiften per förbrukad kubikmeter vatten är 12,40 kr.
Publicerad 19 februari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nog kan vi på en liten ö med begränsade resurser av vatten hjälpa varandra och se till att fördela vattnet”, anser insändarskribenten.Foto: Arkiv

I Borgholms kommun har man inte infört vattenmätare i alla hus vilket gör att många som bebor sina ”sommarstugor ” året runt fortfarande kan undkomma både lägenhetsavgiften som är 2359 kr samt vattenavgift för varje förbrukad kubikmeter vatten. Har man ingen vattenmätare klarar man sig med en schablonavgift på 1168 kronor och har rätt att ta ut 80 kubikmeter vatten/år. Eftersom inga vattenmätare hindrar att man tar ut mer än 80 kubik kan man se många som kommer hit på sommaren genast fylla sina swimmingpooler eller vattna sina gräsmattor. När man påpekar att vi alla måste spara på vattnet får man en sned blick och får veta att det gäller inte dem som bara är här på sin fritid eller under sommarmånaderna. Alla bönder som måste använda vatten till djur och gröda och får betala varenda liter kanske inte är lika glada. Vatten är ett födoämne och bör betraktas som en resurs som icke är ändlig. Vi som har fast avgift för lägenhet + eventuell friggebod eller annex med vattenkran, vilket kostar mer per år, än om endast ett hus finns på tomten, får betala 14,60 kr kubiken. Det är underligt att den som drar in vatten till sin tomt och sedan installerar fler kranar än de i huvudhuset skall betala lägenhetsavgift för hus på sin egen gård. Från gatans ledning gräver och installerar ägaren själv sina ledningar. På den privata ledningen i närmsta hus sätter Borgholms Energi sin vatten-mätare. Jag har en vattenmätare men betalar för två!

Utan vatten klarar sig intet levande väsen och inte vill vi gå tillbaka till utedass till exempel. Vi använder ju en mängd rent fint vatten till att spola toaletter med! Alla måste vi spara på vattnet och därför anser jag att vi bör förenas med Mörbylånga åtminstone i vattenfrågan. Nog kan vi på en liten ö med begränsade resurser av vatten hjälpa varandra och se till att fördela vattnet. Borgholms energi bör lägga mer energi på att hålla reda på sina vattenresurser och sätta in vattenmätare hos alla förbrukare. Man blir förvånad när man hör att Borgholms Energi ringer upp en fastboende, som varit borta några månader på sommaren, och frågar hur det kommer sig att de bara använt 3 kubikmeter vatten!?! Lägg energin på vattenmätare till alla som använder vatten!

Aina Ekströmer

Annons
Annons
Annons
Annons