Annons

Kommunutredningen försenas

Den statliga kommunutredningen får dispens och utredningstiden förlängs av regeringen på grund av sin komplexitet.
Publicerad 18 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Fredriksson är en av insändarskribenterna som bland annat påminner om dåliga exempel på kommunsammanslagningar i Danmark.
Per Fredriksson är en av insändarskribenterna som bland annat påminner om dåliga exempel på kommunsammanslagningar i Danmark.

På Öland råder omvänd ordning, istället för att invänta kommunutredningens slutsats och rekommendationer går Öland till folkomröstning före utredningen är klar, vilket innebär en stor avsaknad av viktiga fakta.

Utredningen pekar liksom SKL på väldigt få ekonomiska vinster, om några, med en sammanslagning. Dessutom vet ingen hur mycket en total omorganisation kommer att kosta mer än att det blir dyrköpt.

Annons

Istället visar det på att små kommuners dåliga ekonomi kan kompenseras av utjämningssystemet eller direkt av staten, och förslag finns hur mindre kommuner bättre tar till vara på olika statsbidrag.

Det danska exemplet med kommunsammanslagningar från början av 2000-talet visar också på flera negativa demokratiska konsekvenser, såsom att besluten fattas längre från dem det berör och att utlokaliserade förvaltningar och nämnder inte fungerat som önskat.

Utredningen visar på eventuella fördelar med stordrift. Men ingen politiker på ja-sidan vill peka ut vilka skolor och äldreboenden som ska läggas ned, till förmån för ett eller två stora dyra nybyggen någonstans på ön dit alla ska forslas och därmed faller stordrift som koncept.

Kommunutredningen kommer landa i flera förslag, men värt att påpeka är att inget innehåller en sammanslagning! Och faktum är att ingen annanstans i Sverige är kommunsammanslagning aktuellt, vilket inte borde vara fallet på Öland heller då folket redan sagt nej 2009, vilket tyvärr vissa politiker med egna drömmar om en roll i en storkommun inte kunnat respektera.

Mattias Nilsson (S)

Eva Wahlgren (C)

Torbjörn Johansson (FÖL)

Per-Gunnar Olsson (SD)

Per Fredriksson (KD)

Carl Dahlin (M)

Annons
Annons
Annons
Annons