Annons

Kommunsammanslagning? NEJ!

Insändare • Publicerad 18 maj 2009

Skall Mörbylånga kommun och Borgholms kommun slås ihop eller skall de fortsätta som separata enheter. Detta är temat för en rådgivande folkomröstning om drygt tre veckor. Eftersom båda har kompletta politiska, sociala och tekniska system så är det uppenbart att en sammanslagning skulle kunna leda till stora besparingar utan att effektiviteten försämras.

Hur skall då den nya organisationen se ut? Kommunerna har distribuerat en broschyr som skall visa fördelarna och nackdelarna med en sammanslagning. Med stort intresse börjar jag läsa den men mungiporna faller raskt. Den innehåller ju nästan bara allmänt pladder. Den enda riktigt läsvärda meningen säger att ”en kommunsammanslagning tar kraft från verksamheten”. Ja det är precis vad som skulle hända.

Annons

Jag var djupt inblandad när Kinnevik och Uddeholm under en tidigare kris skulle rädda sina balansräkningar genom att slå ihop två stålverk till ett nytt bolag. Båda stålverken var dominerande arbetsgivare på sin ort. En rad tunga anläggningar blev överflödiga och måste läggas ner. Ägarna hade inte enats om någon plan för hur det nya företaget skulle se ut och följaktligen utbröt ett ”stamkrig” mellan de båda berörda orterna. Först efter fyra års kamp kunde en av de stora stålugnarna äntligen stängas. Det är lätt att förstå hur mycket kraft, som slösades bort på denna interna fejd istället för att utveckla företaget och stärka dess marknadsställning.

Jag inser naturligtvis att det finns en betydande besparingspotential i en kommunsammanslagning men ingen har en visat ens en principskiss över hur den nya organisationen skall fungera. Politikerna har inte gjort sin hemläxa. De begär att vi skall rösta om något helt obekant. Och så får politiker, tjänstemän och fack slåss om saken sedan.

Svaret kan bara bli ett: ETT RUNGANDE NEJ.

Per Hellman

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons