Annons

”Kommunerna att gratulera”

Insändare • Publicerad 6 maj 2008

Som sommarölänning har jag många gånger funderat på vad det skulle innebära om Borgholms och Mörbylånga kommuner skulle få behålla den fastighetsskatt som alla vi med fritidshus från fastlandet betalat in till staten.

Hur mycket har kommunerna egentligen fått tillbaka från staten? Det finns nog inte någon som vet svaret och det finns väl knappast någon heller som tror att kommunerna har fått tillbaka mer än vad fastighetsägarna betalat in eller ens lika mycket.

Annons

Kristdemokraterna i alliansregeringen har nu sett till att Sveriges kommuner får behålla den nya fastighetsavgiften. För Borgholms kommuns del innebär det att man kan räkna med nästan 13 miljoner kronor i friska pengar som vi sommarölänningar skulle ha betalat in till staten. I Mörbylånga blir det drygt åtta miljoner till kommunens kassa. Det känns bra, tycker jag.

Samtidigt får 99,9 procent av alla småhusägare i landet en sänkt fastighetsavgift, helt fantastiskt! Det betyder att alla fast boende på Sveriges vackraste ö får en rimlig avgift istället för socialdemokraternas galopperande fastighetsskatt, som de drabbades av därför att vi andra trissade upp huspriserna.

Det är kommunerna som står för de stora kostnaderna som berör en fastighet, det kommunala vägnätet, vatten, avlopp, sophämtning och annan samhällsservice. I Borgholms kommun måste man till exempel hålla sig med en särskild enhet inom räddningstjänsten under sommartid på norra Öland därför att det vistas så otroligt många turister på den norra delen av ön. Det är fantastiskt roligt. Det ger intäkter till turistnäringen och handeln men det kostar också för kommunen.

Så grattis Sveriges kommuner i allmänhet och Ölands kommunerna i synnerhet och grattis Sveriges villa- och fritidshusägare. Ett bättre vinna-vinna beslut kunde knappast ha tagits, anser en glad sommarölänning.

Klaus Leidecker, Byxelkrok

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons