Annons

Kollektivavtalen garanterar schyssta villkor

Insändare • Publicerad 27 juni 2011

Den hårt kritiserade lagen ”Lex Laval” som infördes efter det uppmärksammade skolbygget i Vaxholm för några år sedan ska rivas upp, det har riksdagen nu beslutat. I en motion hade (S) krävt att reglerna ändras så att löntagarnas villkor kan stärkas på arbetsplatserna.

Det är bra att människor och företag kan röra sig över gränserna, men vi vill att det sker med schyssta villkor. Den fria rörligheten ska inte missbrukas så att oseriösa företag kan konkurrera ut seriösa, genom att dumpa löner och villkor. Svenska kollektivavtal ska gälla för allt arbete som utförs i Sverige.

Annons

Regeringen säger sig värna den svenska modellen där arbetsgivare och fack gör upp om löner och villkor. Verkligheten har varit en helt annan. Genom Lex Laval passade regeringen på att göra det svårare att kräva lika villkor för alla som jobbar i Sverige. I många fall blev det till och med omöjligt att kräva kollektivavtal för utländska arbetstagare som jobbar tillfälligt i Sverige. I nuläget är det mer eller mindre fritt fram, för dem som vill, att konkurrera med social dumpning. Exemplen på hur människor utnyttjas och tvingas jobba till extremt låga löner och undermåliga villkor, är tyvärr många. Detta kan inte fortsätta. Vi har pressat regeringen hårt. Nu tvingas den gå löntagarna till mötes.

I riksdagen fick vi också igenom vårt krav på att Sverige ska ratificera ILO 94. En gammal fråga är nu ett steg närmare en lösning. ILO 94 som innebär att offentliga upphandlare får rätt att ställa krav på sociala villkor. Stat, kommuner, landsting och regioner upphandlar varje år varor och tjänster för hundratals miljarder kronor. Skattemedel ska inte användas på ett sådant sätt att de bidrar till lönedumpning och osund konkurrens. Vi tycker att det är rimligt att samhället bara anlitar serösa företag som följer spelreglerna på arbetsmarknaden.

Det ska aldrig spela någon roll om man kommer från Karlskrona, Växjö, Lissabon eller Västervik. Lika lön för lika arbete, enligt avtal och lagar, är den princip som ska gälla.

Därför tar vi fighten för kollektivavtalen!

Bo Andersson,

LO-distriktet Sydost

Krister Örnfjäder,

Socialdemokratisk

riksdagsledamot

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons