Annons

”Känns som vi pressas till en folkomröstning”

Nu närmar vi oss dagen Ö, då vi fast boende ölänningar ska redovisa våra tankar, känslor och förhoppningar om vår kära ös framtid. Den viktiga frågan på dagordningen är en eller två kommuner.
Publicerad 16 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kjell Samuelson tycker folkomröstningen hastats fram.
Kjell Samuelson tycker folkomröstningen hastats fram.Foto: Carin Svensson

Men trots mycket kampanjande, inte minst med landshövding-exet Carlsson, har vi vanliga ölänningar fått väldigt lite fakta att förhålla oss till.

Det är faktiskt en större och mer ödesavgörande fråga än att välja mellan Expressen och Aftonbladet. Ett JA är ett val på lösa boliner utan återvändo. Ett NEJ är en avvaktan på bättre info och konkreta beslutsunderlag som idag saknas.

Annons

Bara schematiskt har politikerna i norr och söder gett oss antydningar om faktiska för- och nackdelar med Öland en kommun. Ekonomiskt, praktiskt, lokalt inflytande från fyr till fyr mm. Det känns lite som ”Orsa kompani lovar ingenting bestämt”.

Ingen har gett besked om var det nya kommuncentrat ska ligga. Inte heller finns det någon kalkyl på, vad detta kommer att kosta oss ölänningar att bygga med alla nya vägar, vatten och avlopp mm för ett sådant megabyte.

Många andra frågor har rests utan att ledande politiker ens har försökt ge svar. Vad skall de gamla kommunhusen användas till? Kommer de att kunna förvaltas på ett intelligent sätt, eller blir det en omfattande kapitalförstöring?

Det känns som att vi pressas till en folkomröstning, som vi inte är väl förberedda att genomföra. Riktigt illavarslande är det, att politikerna har buntat ihop sina åsikter enligt partiboken och vädjar till oss att rösta lojalt med resp partitillhörighet. Då är det inte längre en folkomröstning, eller hur?

Ge oss ett par år till! Och använd tiden till att ta fram konkreta och hållbara kalkyler på vad omläggningen faktiskt kommer att innebära och kosta oss skattebetalare! Tala om vad som blir bättre för oss i norr och söder och även ärligt vad som kommer att bli sämre!

Här är mitt förslag, och jag ”skjuter inte från höften”: Låt Öland administreras av två kommuner ännu en valperiod och testa under tiden att samordna så många stora områden som möjligt på frivillig väg:

A. Vatten o avlopp, tillgång till friskt vatten för hushåll och jordbruk

B. Skolor och förskolor, personalfrågor och undervisning

C. Vårdcentraler, gemensam personalpolitik

D. Vård och äldreomsorg

Annons

E. Allmänna kommunikationer

F. Turism

G. You name it

Det gemensamma arbetet över kommungränserna inom dessa områden kommer att vara vägledande för ett väl underbyggt val 2026. Det gränsöverskridande samarbetet kommer att bli som en övningskörning, där resultatet per automatic blir utslagsgivande.

För att detta ska kunna hända i god ordning och inte hals över huvud, måste vi ölänningar ännu en gång rösta NEJ!

Kjell Samuelson

Färjestaden

Annons
Annons
Annons
Annons